Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hayat pahalılığından kurtulmak için gemide yaşamaya başladılar

Muhasebecilikten yeni emekli olan 53 yaşındaki Angelyn Burk ve eşi Richard Burk, bir cruise gemisinde yaşamanın karada yaşamaktan daha hesaplı olduğunu fark edince emekliliklerini denizde geçirmeye karar verdi.

Muhasebeci Angelyn Burk, geçen yıl yaptığı hesaplamalar sırasında akıl almaz bir şey keşfetti: Emekliliğini eşiyle beraber cruise gemilerinde geçirmesi, karada yaşamaktan daha hesaplıydı. Angelyn “Emekliliğimi bu şekilde geçirmek istiyorum, hayat çok kısa” diyerek o gün kararını verdi. Eşi Richard Burk’a döndü ve “Bunu yapabiliriz, haydi cruise gemileri evimiz olsun” dedi.

Şansına eşi de kendisi gibi seyahat etmeyi çok seven ve yine kendisi gibi havalimanlarından pek hazzetmeyen biriydi. Çift, daha önce on kez cruise gemisiyle tatile çıkmıştı.

Burk çifti internet üzerinden araştırdıktan sonra çeşitli cruise gemilerinde beraber yaşayabileceklerini ve bunun karada yaşamaya kıyasla önemli ölçüde daha az maliyetli olabileceğini fark etti. Tek yapmaları gereken gemiden gemiye atlamak ve aralarda küçük molalar vermekti.

Günde 100 dolara yaşam

Bilgisayar programcılığından geçen ay emekli olan 51 yaşındaki Richard, “Biriktirdiğimiz paradan günde 100 dolar harcayarak ikimizin makul ölçüde iyi bir yaşam sürebileceğini hesapladık” dedi.

Burk çifti, karadaki artan hayat pahalılığından bunaldıklarını belirtti. Ev kredisi, internet, elektrik, vergiler, sigorta ve Seattle’daki evleriyle alakalı diğer tüm maliyetleriyle ikili, ayda 3 bin 500 dolardan daha fazla harcıyorlardı. Bu rakam gıda, ulaşım, eğlence ve günlük yaşamın diğer maliyetlerini kapsamıyordu.

Cruise gemilerinde ise Angelyn’in söylediğine göre “Ekstra yok. Fiyat neyse o.” Bu sebeple emekliliklerini denizde geçirmek “çok daha ucuz.” Richard da “Cruise gemisinde yaşadığınızda odanız var, gemininiz var, içinde eğlence var, farklı yerlere seyahat ediyorsunuz. Bunun üzerine çıkmak zor” diyerek eşine hak verdi.

Çiftin gelecek cruise seyahati temmuz ayında, arada küçük molalarla bu şekilde farklı gemilerde dokuz ay geçirmeyi planlıyorlar. Seyahatler arasında ise bir nevi göçebe edasıyla ailelerini ve arkadaşlarını ziyaret edecek veya çoğunlukla kredi kartı puanlarıyla ödeyecekleri Airbnb odalarında veya otellerde kalacaklar.

Çift geçen yıl denizdeki emeklilik planlarını test etmek için kasım ayında Miami’den Bahamalar’a dokuz günlük, mart ayında Kaliforniya-Long Beach’ten Meksika Rivierası’na yedi günlük ve mayıs ayında Fort Lauderdale’den Vancouver’a 21 günlük seyahatlerde bulundu.

Şimdi ise dördüncü torunlarının doğumunu ve oğullarının Washington Üniversitesi’nden mezuniyetini bekledikleri için Seattle’dalar. Evlerini veya arabalarını henüz satmamış olmasalar da bu doğrultuda bir planları mevcut. Seattle’daki evlerinde çiftin beş çocuğundan yaşları 21 ile 28 arasında değişen üçü kalıyor, ev kredisi ve diğer maliyetleri çocuklar karşılıyor.


Burk çifti tek değil

Pek yaygın olmasa da emeklilik süresince başta olmak üzere denizde uzun vakit geçirmek yeni bir konsept değil. Hatta bazı cruise şirketleri bu müşteriler için uzatılmış seferler dahi düzenliyor. Cruise gemilerinin değerlendirildiği Cruise Critic isimli internet sitesinin baş editörü Collen McDaniel konuyla ilgili “Son zamanlarda bunu bir seçenek olarak değerlendirenlerin sayısı gerçekten arttı. Geçmiş yıllarda bunu yapanları duyduk ancak her geçen gün daha fazla duyuyoruz” dedi.

Salgın sebebiyle kesintiye uğrayan cruise sektörü dünya ülkelerinin normalleşmesiyle tekrar faal duruma geçti. Cruise Critic’in Twitter hesapları üzerinden paylaştığı 141 katılımcılı ankette oy verenlerin yüzde 43’ü emekliliğini bir cruise gemisinde geçirmeye sıcak bakarken yüzde 33’ü ise hesaplı olması durumunda değerlendirebileceğini belirtti.

Günde 50 dolara bütçe dostu seyahat imkânı

McDaniel finansal birikimlerin insanları uzun süreli cruise yaşamına çeken büyük bir faktör olduğunu ve Burk’lerin günde 100 dolar ile geçinme planının kesinlikle uygulanabilir olduğunu söyledi.
McDaniel’ın paylaştığı bilgilere göre cruise seyahatlerinin maliyeti oldukça değişken. Bütçe dostu seyahatler günde 50 dolar gibi bir ücrete bulunabilirken lüks seferlerin kişi başı maliyeti günde 500 dolara kadar çıkabiliyor. Pek çok büyük cruise şirketinin seyahat süresi arttıkça çeşitli avantajlar sağlayan sadakat programlarına sahip olduğunu belirten McDaniel, “Sadık bir müşteri olarak ve aynı şirkette kalarak kendinize ciddi miktarda para ayırabilirsiniz” diye konuştu.

McDaniel finansal avantajların yanı sıra cruise gemilerinde ikamet etmenin hazır bir sosyal yaşama ve sadeliğe sahip olduğunu da sözlerine ekledi.


Minimalist yaşam

Burk çifti mide tutması veya küçük bir kabinde kalmak gibi gemi yaşamının pek çok kişiye cazip gelmeyen özelliklerinde sorun görmediklerini belirtti. Çift son birkaç seyahatine yalnızca sırt çantaları ile çıktı. Bu ayki 21 günlük seferlerinde ikisi de yanına valiz almadı. Angelyn, “Sadece bir sırt çantamızın olması bizi daha özgür hissettiriyor, etrafta çok dolanmamıza gerek kalmıyor dedi.

Pek çok gemi ücretli çamaşır hizmeti sağlıyor, Burk çifti bu hizmeti arada sırada kullansa da çamaşırlarını genellikle lavaboda elde yıkıyor.

Çift uzun süredir minimalist bir yaşam tarzını sürdürüyor. Bunun ardında ise 2013 yılında Portland’dan Seattle’a taşınırken eşyalarını taşıyan tırın yanması yatıyor. “İçindeki her şey yandı” diyor Richard. “Kendimizi hayatımızdaki dağınıklığı gidermeye çalışırken bulduk. İşte o zaman her şeyden olabildiğince az almaya başladık”.

Çift yaşamlarının çoğunu gemilerde geçirmenin olabildiğince az eşya biriktirme ve az para harcama hedeflerine yardım edeceğini belirtti. Angelyn, karada geçen günlerin de planlamanın bir parçası olduğunu ve bütçelerine dikkatlice dahil edileceğini söyledi.


“Planlamadaki zamana değer”

Angelyn, iyi fırsatlar bulmanın ve cruise seyahatlerini planlamanın bazen tam zamanlı bir iş gibi hissettirdiğini belirterek, “Bunun kolay bir yaşam tarzı olduğunu söylemeyeceğim” dedi. Richard da “Sürekli internette dolaşıyor ve farklı cruise şirketlerinin ne gibi seferlere sahip olduğuna ve hangisinin en az maliyetli olduğuna bakıyoruz” sözleriyle planlamanın kolay olmadığını yineledi.

Çift, müzik ve eğlence imkanları sebebiyle genellikle Holland America seferlerini tercih ettiklerini ve nereye seyahat ettiklerini pek umursamadıklarını belirtti. Sürekli cruise’da olmanın planlamada harcanan zamana değdiğini de ekledi. Angelyn deneyimlerini “Aynı evdeymişsiniz gibi. Muhteşem bir salonumuz, göz alıcı bir yemek odamız ve asla bakıma ihtiyaç duymayan jakuzimiz var. Ambulanslar, sirenler, bağırıp çağırmalar yok. Sadece daha sakin bir varoluş” diyerek aktardı. Gemilerde film gösterimleri, komedi performansları, sanat ve el becerisi dersleri gibi çeşitli aktivitelerle vakitlerini geçiren çift, geminin durduğu limanlarda karaya çıkıp bölgeyi keşfetseler de rahat etmek için genellikle gemide kalıyor.


Çiftin sıradaki seyahati bu yaz 50 günlük bir Avrupa seferi, ardından 108 günlük bir Avustralya yolculuğu. Finansal olarak elverişli olmaya devam ettiği sürece Burk’ler sonsuza kadar cruise yolculuklarına devam etmek istiyor. Richard “Hayalimiz bu” diyor.

Kaynak: Washington Post
Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.