Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Maymun çiçeği virüsü yayılmaya devam ediyor: Vaka bildiren ülke sayısı 15’e yükseldi, Türkiye’de hastalığa rastlanmadı

Orta Afrika’da görülen ve endemik bir virüs olarak kabul edilen maymun çiçeği virüsü, dünya genelinde yayılmaya devam ediyor. İsrail, İsviçre ve Avusturya’da da görülmesinin ardından virüsün ulaştığı ülke sayısı 15’e çıktı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünyanın koronavirüs, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş ve maymun çiçeği virüsü de dahil olmak üzere büyük zorluklarla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Dünya Sağlık Asamblesi’nin dünkü (22 Mayıs) açılışında konuşan Ghebreyesus, “Elbette koronavirüs salgını dünya genelindeki salgın değil. Biz şu an buradayken dünyanın dört bir yanındaki meslektaşlarımız ebola salgını ve maymun çiçeği virüsüne yanıt arıyor” dedi.

DSÖ Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus

İsrail, İsviçre ve Avusturya’da da görülmesinin ardından en az 15 ülkede 80’den fazla maymun çiçeği vakası tespit edildi. 50 şüpheli vaka ise araştırılıyor.

Türkiye’de tespit edildi mi?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şimdiye kadar 15 ülkede görülen maymun çiçeği virüsü konusunda kamuoyunun müsterih olmasını istedi.

Koca sosyal medya hesabından, “Hayvan kaynaklı olan, bazen insanlara da bulaşan bu hastalık bir pandemiye yol açmaz. Afrika’da görülen hastalığa ülkemizde rastlanmamıştır” mesajını paylaştı.

Yayılma riski düşük

Çoğunlukla Orta ve Batı Afrika ülkelerinin uzak bölgelerinde, tropikal yağmur ormanlarının yakınında görülen virüsün Batı Afrika ve Orta Afrika kaynaklı olduğu biliniyor. İnsanlar arasında yayılma riskinin düşük olduğu belirtilen virüsün, çiçek hastalığı ile aynı virüs ailesine ait olduğu ancak ortaya daha hafif semptomlar çıkardığı aktarılıyor.

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi’ne (NHS) göre virüse yakalanan kişiler birkaç hafta içinde iyileşiyor.

Vaka sayılarının artması bekleniyor

DSÖ, dünya genelindeki tespit çalışmaları arttıkça vaka sayısının da artmasının beklendiğini açıkladı. The Guardian gazetesinin aktardığına göre bugün (23 Mayıs) Birleşik Krallık genelinde daha fazla teyit edilmiş vakanın açıklanması bekleniyor. Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı, şimdiye kadar ülke genelinde 20 vakanın tespit edildiğini açıkladı.

İngiltere’deki sağlık yetkilileri, yüksek riskli temaslıların üç hafta boyunca kendilerin izole etmeleri gerektiğini söyledi.

Belçika ise cuma günü (20 Nisan) enfekte kişiler için üç haftalık bir karantina ilan eden ilk ülke oldu.

Belirtileri neler?

Maymun çiçeği virüsünün tespit edilebilen belirtileri; yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrısı ve şişlik. Hastanın ateşi yükseldikten sonra vücudunda kaşıntı, kızarıklık ve şişlik oluşuyor. Belirtiler genellikle yüzde, avuç içinde ve ayak tabanlarında ortaya çıkıyor. Enfeksiyon genelde 14 ila 21 gün sürüyor ve kendiliğinden geçiyor.

Nasıl bulaşıyor?

Maymun çiçeği hastalığı, kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan kaynaklanan ve bazen insanlara bulaşan zoonotik bir hastalık. Temas ve solunan büyük damlacıklar yoluyla bulaşabiliyor.

Virüs, ciltteki bir yaradan solunum yoluyla ya da göz-burun-ağızdan geçebiliyor.

DSÖ, maymun çiçeği virüsünün cinsel yolla bulaştığı yönündeki iddiaların ise belirsizliğini koruduğunu açıkladı.

Tedavisi var mı?

Çiçek hastalığına karşı geliştirilen aşıların maymun çiçeğine karşı yüzde 85 koruma sağladığı belirtiliyor. Ayrıca antiviral ilaçlar da hastalığın tedavisinde kullanılıyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.