Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Miss. Tic ismiyle tanınan Fransız sokak sanatçısı Radhia Novat, 66 yaşında hayatını kaybetti

Miss. Tic takma adıyla tanınan ve gerçek adı Radhia Novat olan Fransız sokak sanatçısı, 66 yaşında hayatını kaybetti. Ailesi Miss. Tic’in geçirdiği bir rahatsızlık nedeniyle öldüğünü açıkladı fakat ölümüne ilişkin herhangi bir ayrıntı vermedi.

Miss. Tic, graffiti tekniklerinden biri olan şablon sanatının kurucularından biri olarak kabul ediliyordu. Kendisinin son yıllarda Fransa’nın başkenti Paris’te çizdiği gizemli kadın figürleri, kentteki yaygın manzaralardan biri haline gelmişti.

Miss. Tic, 1997 yılında “kamu malına zarar verme” suçlamasıyla kısa süreliğine tutuklanmıştı.

Eserlerinin daha sonra Fransa’da ve yurtdışındaki galerilerde gösterilmeye başlanmasının ardından Miss. Tic, moda markaları Kenzo ve Louis Vuitton ile de işbirliği yapmıştı.

Ölümünün ardından dünya genelinde birçok isim taziye mesajı yayımladı. AFP haber ajansının bildirdiğine göre Fransa Kültür Bakanı Rima Abdul Malak, Miss. Tic’i “cesur bir feminist” olarak tanımladı ve yaptığı işleri saygıyla selamladı.

1956 yılında Paris’in Montmartre semtinde, Tunuslu göçmen bir baba ve Normandiyalı bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelen Miss. Tic, uygulamalı sanatlar ve sokak tiyatrosu eğitimi gördü. Sanatçı, 2011 yılında AFP’ye verdiği demeçte, “Sokak tiyatrosu konusunda bir geçmişim vardı ve bu sokak sanatı fikrini beğendim” demişti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.