Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Davos’ta toplanan bazı milyonerlerden çağrı: “Bizden daha fazla vergi alın”

Davos Zirvesi olarak da bilinen Dünya Ekonomik Forumu’na (WEF) katılan bazı milyoner iş insanları, siyasi liderlere seslendi ve dünya genelindeki ekonomik krize karşı kendileri gibi zenginlerden daha çok vergi alınması çağrısında bulundu.

Davos Zirvesi olarak da bilinen Dünya Ekonomik Forumu (WEF), koronavirüs salgını nedeniyle verilen iki yıl aranın ardından dün (23 Mayıs) İsviçre’nin Davos kasabasında başladı. Katılımcılar, dünya çapında daha adil vergi uygulamaları talep etti ve dünya liderlerini kendileri gibi milyonerlerden daha fazla vergi almaya çağırdı.

Vatansever Milyonerler adlı bir grubu temsil eden İngiliz milyoner Phil White şunları söyledi:

“Dünyanın geri kalanı bir ekonomik krizin ağırlığı altında ezilirken, milyarderler ve dünya liderleri, tarihin dönüm noktalarını tartışmak için bu özel tesiste buluşuyor. Siyasi liderlerimizin, bu krizin ekonomik etkisi hakkında en az bilgiye sahip olanları ve birçoğu yüz kızartıcı bir şekilde az vergi ödeyenleri dinlemesi çok çirkin. Bu konferansın tek güvenilir sonucu, en zenginleri vergilendirmek ve bizi vergilendirmek.”

Milyonerler Marlene Engelhorn ve Phil White, zenginlerden daha fazla vergi alınması çağrısında bulundu.

Son yıllarda artan “daha fazla vergi” çağrısı

Son yıllarda , ABD ve Avrupa’daki birçok zengin sesini yükselterek hükümetleri zenginlere daha yüksek vergiler koymaya çağırıyor. Protestoya katılmak için Davos’ta az sayıda milyoner bulunuyor ancak kampanyacılar tüm Davos delegelerine çeşitli ülkelerdeki 150’den fazla milyoner tarafından imzalanan açık bir mektup gönderdi.

İmzacılar kim?

İlk kez ocak ayında gönderilen mektuptaki yeni imzacılar arasında Amerikalı aktör Mark Ruffalo da yer alıyor. Hareketin önceki destekçileri arasında Disney’in varisi Abigail Disney, Amazon’un ilk yatırımcısı Nick Hanauer ve yatırım firması BlackRock’un eski genel müdürü Morris Pearl bulunuyor.

Protestolara katılan bir başka milyoner Marlene Engelhorn ise şöyle konuştu:

“Hayatım boyunca zenginliğin faydalarından yararlanan biri olarak, ekonomimizin ne kadar çarpık olduğunu biliyorum ve arkama yaslanıp birinin, bir yerde, bir şeyler yapmasını beklemeye devam edemem. Bu yıl bir çeyrek milyar insan daha aşırı yoksulluğa itilirken çizginin sonuna geldik.”

Davos’un gündemi ne?

2021 yılının sonlarına doğru yükselmeye başlayan enerji fiyatları Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından daha da arttı. Gıda ve diğer malların fiyatları da enerji fiyatlarına paralel bir şekilde yükseldi.

Zirvenin gündemindeki konular arasında Ukrayna’daki savaş, koronavirüs salgını ve iklim değişikliği yer alıyor.

Kaynak: BBC

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.