Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rus muhalif lider Navalni, Ukrayna’nın işgalini kınadı: “Bu aptal savaş yalanlar üzerine inşa edildi”

Cezaevindeki Rus muhalif lider Aleksey Navalni, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i hem Ukrayna hem de Rusya’daki sivilleri katleden “aptal bir savaş” başlatan, “lanetli bir deli” olarak nitelendirdi.

Çarptırıldığı son dokuz yıl hapis cezasına itiraz eden Navalni, Moskova Mahkemesi’ne hitaben yaptığı konuşmada Rusya lideri Putin’i ve Putin’in savaşını sert bir şekilde kınadı. Putin’in Rusyası’nı hırsızlar ve suçlular tarafından yönetilen bir devlet olarak niteleyen Navalni, Rusya’nın mevcut liderlerinin eninde sonunda tarihin güçleri tarafından ezileceğini söyledi.

Moskova’daki temyiz mahkemesine video konferans sistemiyle bağlanan 45 yaşındaki muhalif lider “Bu, Putin’inizin başlattığı aptalca bir savaş” dedi ve ekledi:

“Bu savaş yalanlar üzerine inşa edildi.”

Navalni Putin hakkında da “Bir deli Ukrayna’ya pençelerini soktu ve onunla ne yapmak istediğini bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Rus muhalif lider Aleksey Navalni, 20 Ağustos 2020’de Sibirya’daki Tomsk kentinden Rusya’nın başkenti Moskova’ya dönmek için bindiği uçakta rahatsızlanmıştı. Noviçok adlı gazla zehirlendiği açıklanan ve 26 gün boyunca komada kalan Navalni, Almanya’nın başkenti Berlin’deki bir hastanede tedavi görmüş ve 17 Ocak Pazar günü ülkesine dönmüştü. Muhalif lider havaalanındaki pasaport kontrolü sırasında Rus polisi tarafından gözaltına alınmış ve daha sonra tutuklanmıştı. 

Aleksey Navalni

Navalni, zimmetine para geçirmek ve hakkındaki şartlı tahliye kararını ihlal etmek suçlamalarından üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezasının bir kısmını daha önce ev hapsinde geçiren muhalif liderin cezası mahkeme tarafından iki yıl sekiz aya indirilmişti.

Kaynak: Reuters, BBC

Derleyen: Kağan Korkmaz

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.