Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransız mahkemesi, yüzme havuzlarında tesettür mayosu giyilmesine izin veren kuralı askıya aldı

Fransa’nın Grenoble şehrinin belediye havuzlarında kadınlara tesettür mayosu giyilmesine izin veren kural, bir Fransız idare mahkemesinin verdiği kararla askıya alındı.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin sosyal medya hesabı Twitter hesabından yaptığı açıklamada, bir Fransız idare mahkemesinin Grenoble şehrinin belediye havuzlarında kadınlar için vücudu kapatan tesettür mayolarına izin verme kararını askıya aldığını söyledi.

Bakanlığının, İtalya’ya yakın Fransız Alpleri’nde bulunan Grenoble’daki tesettür mayosu iznine itiraz ettiğini belirten Darmanin, “İdare mahkemesi, Grenoble belediye başkanının belediye havuzlarında tesettür mayolarına izin verme kararıyla laikliği ciddi şekilde baltaladığını düşünüyor” dedi.

Karar, “bölücülük” yasasına dayanıyor

Grenoble Belediye Meclisi, Yeşiller Partisi üyesi Belediye Başkanı Eric Piolle’nin önerisinin ardından, 16 Mayıs’ta tesettür mayo kullanımına izin verilmesi lehinde oy kullanmıştı. Muhafazakâr ve aşırı sağ politikacılar ise kararı protesto etmişti.

Darmanin, mahkeme kararının, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ilk döneminde oylanan ve “laikliği ve kamu hizmetlerinin tarafsızlığını baltalayacak” tedbirlerin askıya alınmasına izin veren 2021 “bölücülük” yasasına dayandığını söyledi.

Nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Macron’un ardından ikinci olan ve haziran ayında yapılacak parlamento seçimlerinde Macron’un merkez partisini yenmeyi hedefleyen aşırı sağcı Ulusal Birlik lideri Marine Le Pen, belediye havuzlarında tesettür mayolarını yasaklayan bir yasa çıkartmak istediğini belirtmişti.

Müslüman örgütler karara tepkili

Fransa’daki Müslüman hakları örgütleri, yalnızca yüzün, ellerin ve ayakların açıkta bırakıldığı tesettür mayosuna getirilen yasakla temel özgürlüklerin kısıtladığını ve Müslüman kadınlara ayrımcılık yapıldığını savunuyor.

Avrupa’da en büyük Müslüman azınlığa sahip olduğu tahmin edilen Fransa’da, 2010 yılında kamuya açık alanlarda peçe ve burka peçe yasağı getirmişti. 

Ne olmuştu?

Grenoble şehrinde uygulanan tesettür mayosu yasağını protesto etmek için geçen yaz havuza vücutlarının tamamını örten mayo ile girmek isteyen beş kadın aktiviste ceza kesilmiş ve havuza girişleri iki ay boyunca yasaklanmıştı.

Fransa’da Rennes kenti de 2018 yılında tesettür mayosuyla havuza girme serbestisi tanıyan bir düzenlemeye gitmişti. Fransa’nın diğer kentlerinde ise tesettür mayosuyla kamuya ait yüzme havuzlarına girilmesine izin verilmiyor.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.