Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rapor: Libya’daki Rus paralı askerleri, sivil yerleşim yerlerine mayın ve bubi tuzağı yerleştiriyor

Birleşmiş Milletler araştırmacıları, Rus paralı askerlerinin Libya’daki varlığı ile ilgili bir rapor hazırladı. Önümüzdeki hafta yayımlanacak olan raporda, Wagner Grubu’na bağlı paralı askerlerin Libya’daki faaliyetleri hakkında önemli bilgiler bulunuyor. Rapora göre Rus paralı askerleri, uluslararası hukuka aykırı bir şekilde sivil bölgelere mayın ve bubi tuzakları yerleştiriyor.

Birleşmiş Milletler (BM) araştırmacıları, Rus paralı askerlerinin Libya’da düzenli olarak uluslararası hukuku ihlal ettiklerini ortaya çıkaran bir rapor hazırladı. BM’nin bulgularına göre Rus paralı askerleri, sivillerin bulunduğu alanlara mayın yerleştiriyor ve mayınları yerleştirdikleri yerlerde de siviller için uyarı niteliğinde bir işaret bulundurmuyor.

BM’nin gelecek hafta yayımlayacağı raporda ayrıca, Kremlin hükümetiyle bağlantısı olan Wagner Grubu’na bağlı askerlerin iki sivil toplum kuruluşu (STK) çalışanının ölümüne sebep olan tanksavarlara bubi tuzağı yerleştirdiği belirtiliyor. Araştırmacılar, bubi tuzağının Trablus yakınlarında sivillerin yaşadığı bir bölgede kurulduğunu düşünüyor.

Libya’ya yönelik yaptırım rejimini ve silah ambargosunu izlemekle görevli BM komitesi için çalışan uzman bir ekip tarafından hazırlanan raporun sonuç bölümünde ise Batı başkentlerinde Wagner’in Afrika genelinde oynadığı rolle ilgili artan endişe dile getiriliyor.

Cenevre Anlaşmaları’na göre savaş suçu

Uluslararası hukuka göre mayın yerleştiririrken uyarı niteliğinde bir işaret konulması, yerel halkın uyarılması ve birkaç hafta sonra ise mayınları yerlerinden çıkarması gerekiyor. Bunlar yapılmadığında ise Cenevre Anlaşmaları’na göre savaş suçu işlenmiş sayılıyor.

Rapordaki bulgulara göre Wagner, gerekli önlemleri almayarak Ain Zara’daki sivil yerleşime 35 mayın yerleştirdi. Raporda, Wagner’in bu tutumu şöyle anlatıldı:

“Sivillerde oluşturabilecek sıkıntılardan kaçınmak, en azından bunları azaltmaktaki başarısızlıkları hukuksuzdur.”

Mayınları yerleştirdikleri bölgede bulunan plakada Putin’e yakınlığıyla bilinen iş insanının ismi geçiyor

Gazeteciler, Wagner’ın Libya’da mayın yerleştirdikleri bölgede bıraktıkları plakaları buldu. Bu plakaları inceleyen BM araştırmacıları, silah ve ekipman listelerinin bu plakalarda yazılı olduğunu fark etti. Aynı zamanda plakada askerlerin genel direktörlerinin ismi de geçiyor. Uzmanlar, büyük olasılıkla bu kişinin Yevgeny Prigozhin olduğunu belirtti. Prigozhin’in, Rusya lideri Vladimir Putin ile yakın ilişkileri bulunan bir iş insanı olduğu biliniyor. Prigozhin, Wagner ile ilişkisi olduğunu ise reddediyor.

Wagner Grubu’na bağlı askerlerin ilk sabıkası değil

Guardian’ın geçen ay Mali’de bulduğu askeri notlar, Wagner’in Mali’de birçok katliam ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştu. Wagner Grubu’nun Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki birçok insan hakları ihlalinden sorumlu olduğu düşünülüyor.

Wagner ayrıca Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında birçok sivili öldürmekle suçlanıyor.

Rusya, Wagner’in Libya’daki varlığını kabul etti

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Wagner’in Libya’da ticari sebeplerle bulunduğunu söyledi ancak Kremlin hükümetiyle bir bağlantısı olduğunu reddetti.

Uzmanlar, yaklaşık iki bin Rus paralı askerinin Libya’da bulunduğunu düşünüyor.

Rapor, Libya’ya uygulanan silah ambargosunun etkisiz olduğu görüşünde

BM araştırmacılarının raporda belirttiğine göre, BM Güvenlik Konseyi’nin Libya’ya uyguladığı silah ambargosu tamamen etkisiz. Bu ambargonun, caydırıcı hiçbir etkisinin bulunmadığı da raporda belirtilen konulardan biri.

“Rusya, Libya’ya insani yardım ekipmanları göndermiyor”

Rusya’nın 1 Mayıs 2021 ile 31 Mart 2022 arasında Libya’ya gönderdiğini iddia ettiği insani yardım kargoları hakkında ise raporda şu ifadeler yer aldı:

“BM araştırmacıları, Libya’ya Rusya tarafından büyük çaplı bir insanı yardım ekipmanları gönderildiğini gözlemlememiştir.”

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.