Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: Türkiye, tahıl ihracatı konusunda Ukrayna ve Rusya ile görüşmeler yapıyor

Üst düzey bir Türk yetkili Reuters’a verdiği demeçte, Türkiye’nin Ukrayna’dan tahıl ihracatı için bir koridor açmak için Rusya ve Ukrayna ile müzakerelerde bulunduğunu söyledi.

Dünyanın başlıca tahıl üreticilerinden biri olan Ukrayna’nın Karadeniz limanları, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından ablukaya alındı. Limanlardaki silolarda 20 milyon tondan fazla tahılın sıkıştığı belirtiliyor.

Rusya ve Ukrayna, küresel buğday arzının yaklaşık üçte birini oluşturuyor ve Ukrayna’dan yapılan ihracatın eksikliği, dünya genelinde büyüyen bir küresel gıda krizine neden oluyor.

Ukrayna tahılı için koridoru Türkiye mi açacak?

Görüşmelerin gizli olması nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen Türk yetkili, “Türkiye, Ukrayna’dan tahıl ihracatı için hem Rusya hem de Ukrayna ile pazarlık yapıyor” dedi ve ekledi:

“Türkiye’den açılacak bir koridorla bu tahılın hedeflenen pazarlara ulaşması için talep vardı. Müzakereler devam ediyor.” 

Cumhurbaşkanlığı ise Reuters’ın konuya ilişkin yorum talebine yanıt vermedi.

“Yaptırımlar kaldırılırsa koridor açarız”

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, dün (25 Mayıs) yaptığı açıklamada, Moskova’nın bazı Batı yaptırımlarının kaldırılması karşılığında yiyecek taşıyan gemiler için bir koridor sağlamaya hazır olduğunu söylemişti.

Konu hakkında bilgiye sahip diğer iki kişi de, Türkiye’nin tahılların Ukrayna dışına sevk edilmesine yardımcı olduğu yönündeki haberleri doğruladı. Bir kaynak, Türkiye’nin NATO üyesi olmasına rağmen Rusya tarafından ittifakın diğer Batılı üyelerinden daha “tarafsız” görüldüğünü söyledi.

Üst düzey bir Avrupalı diplomat dün yaptığı açıklamada, “Türkiye, Karadeniz’de geleneksel olarak çok güçlü olduğu için Odessa’dan Karadeniz üzerinden yapılan bu ihracatın bir tür izlenmesine katkıda bulunmaya hazır” dedi. 

Işık: “Türkiye böyle bir görev için çağrılabilir”

Medyascope yorumcusu ve gemi gözlemcisi Yörük Işık, Türkiye’nin halihazırda Karadeniz’de iki firkateyn, iki denizaltı ve yarım düzine devriye ve hızlı saldırı gemilerine sahip olduğunu ve çok daha fazlasının böyle bir görev için hızla çağrılabileceğini söyledi. Gemilerin gıda koridoru rotalarında varsayımsal olarak devriye gezebileceği ve ayrıca Rusya ve Ukrayna’nın birbirlerini yerleştirmekle suçladıkları mayınları temizleyebileceği belirtildi.

Yörük Işık

Geçen ay Moskova ve Kiev’i ziyaret eden Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Rusya, Ukrayna, Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ile Ukrayna’nın ve Rusya’nın gıda ihracatının devamlılığı için oluşturduğu “paket anlaşmanın” aracılığı için irtibata geçtiği bildirildi.

Ancak yetkililer ve analistler herhangi bir anlaşmanın önünde, Rusya’nın karşılığında bazı yaptırımların kaldırılması yönündeki talepleri, sürüklenen mayınlar ve deniz yolunun sigortalanmasının yüksek maliyetleri gibi birçok engel olduğunu söylüyor.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Kağan Korkmaz

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.