Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Bankası’ndan Finansal İstikrar Raporu: “Konut fiyatları normalleşecek”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Finansal İstikrar Raporu’nu yayımladı. Raporda, konut fiyatlarında küresel ölçekte sorunlar yaşandığı belirtildi ve ”Liralaşma stratejisi ile birlikte konut arzının toparlanması ve konut fiyatlarında normalleşme yaşanması beklenmektedir” öngörüsünde bulunuldu.

TCMB, mayıs ayı Finansal İstikrar Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, 2021 yılı sonunda hareketlenen konut kredisi kullanımları, 2022 yılı başında durağan seyretti ve mart ayında tekrar canlandı.

Raporda, inşaat maliyetleri ve konut arzında yaşanan durgunluğun etkisiyle konut fiyatlarının yükseldiği tespiti yapıldı. Liralaşma stratejisi ile konut fiyatlarında normalleşme yaşanacağı belirtilen raporda şu değerlendirmede bulunuldu:

“İlgili dönemde artan ipoteksiz konut talebi, yükselen inşaat maliyetleri ve konut arzında yaşanan durgunluğun etkisiyle konut fiyatları önemli ölçüde yükselmiş ve 2022 Şubat ayı itibarıyla yıllık fiyat artışları yüzde 90’ın üzerine çıkmıştır. Küresel ölçekte de benzer fiyat gelişmelerinin olduğu konut piyasasında, liralaşma stratejisi ile birlikte döviz kurunda sağlanan istikrar, enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve konut arzının toparlanması ile birlikte konut fiyatlarında normalleşme yaşanması beklenmektedir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.