Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 93. gün – ABD’den Rusya’ya çağrı: “Savaşı bitir ve gıda ihracatına izin ver”

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, savaşın ülkenin doğusundaki Donbas’ta vahşice devam ettiğini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), savaşın Ukrayna’dan tahıl ihracatını kestiğini belirtti ve Moskova’ya seslendi: “Bir an önce savaşı bitirin ve gıda ihracatına izin ver.”

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş devam ediyor. Rus birliklerinin bazı kasaba ve köylerden uzaklaştırılmasının ardından Ukrayna’nın bazı şehirlerinde hayat normale dönmeye başladı. Fakat Rus birliklerinin ülkenin doğusundaki Harkov’ düzenlediği saldırılarda en az dokuz kişi hayatını kaybetti, 17 kişi ise yaralandı.

Harkov Bölge Valisi Oleh Synehubov, Guardian’a verdiği demeçte, “Bu saldırıların hiçbir mantığı yok, sadece burada yaşayan insanları panikletmek ve kritik altyapıları yok etmek için yapılıyor” dedi.

Zelenskiy: “Moskova, Donbas’ta soykırım yapıyor”

Donbas’ın doğusundaki Sievierodonetsk şehrinin yoğun bombardıman altında olduğunu aktaran Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Moskova’yı bu bölgede soykırım yapmakla suçladı. Zelenskiy, “Rusya’nın Donbas’a vahşice saldırması bölgeyi uzun süre yaşanılamaz hale getirebilir’‘ dedi.

Zelenskiy açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

”İşgalcilerin son saldırıları Donbas bölgesini uzun süre yaşanmaz hale getirebilir. Popasna’yı, Bakhmut’u, Lyman’ı, Lysychanks’ı ve Sievierodonetsk’i kül etmek istiyorlar, tıpkı Volnovakha’yı ve Mariupol’u yok ettikleri gibi. Rusya sınırına yakın bölgelerde – Donetsk ve Luhansk gibi – bulabildikleri herkesi hayatını kaybedenlerin yerlerine ivedilikle yerleştirmeye çalışıyorlar. Bu duruma yerlerinden edilen, topluca katledilen sivilleri de eklediğinizde Rusya’nın açıkça bir ‘soykırım politikası’ izlediğini görüyoruz.”

Savaşın 94. gününden bilmeniz gerekenler:

Luhansk Valisi Sergey Hayday, ”Luhansk bölgesinin yalnızca yüzde 5’i Ukrayna kontrolünde, bu sayı geçen hafta yüzde 10’du” dedi. Telegram’da paylaşılan videoda Hayday, Rus ordusunun tüm ağırlığını Luhansk bölgesine verdiğini de belirtti:

”Sievierodonetsk’in hemen dışında yoğun çatışmalar devam ediyor. Ruslar şehri yok etmeye kararlı, bombardımanın sonu gelmiyor.”

Kırım Bölgesel Yönetimi Başbakan Yardımcısı Georgy Muradov ise “Ukrayna, Azov Denizi’ni sonsuza kadar kaybetti” dedi. Rus devlet ajansı RIA’ya konuşan Muradov, Herson ve Zaporijya bölgelerinin de bir daha asla Kiev’in kontrolüne geçmeyeceğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.