Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık çalışanları miting yaptı: “Bize ‘Giderlerse gitsinler’ diyenler duysun, gidecek olan sizsiniz”

Sağlık çalışanları Ankara Anıtpark’ta “Emek bizim söz bizim sağlık hepimizin” talebiyle miting yaptı. Eyleme katılan genç hekimler, dayanışmayı büyütmeyi hedeflediklerini dile getirerek iktidara “Gidecek olan sizsiniz” diye seslendi.

Haber: Senem Büyüktanır
Kamera & Kurgu: Furkan Erdem

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısıyla bir araya gelen sağlık meslek örgütleri, Ankara’da Beyaz Miting yaptı. Anıtpark’ta 12:00’de başlayan mitinge Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ile parti temsilcileri, Emek Partisi (EMEP), Halkevleri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı sendikalar (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK),Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) katıldı. Mitingde sahneye çıkan Kardeş Türküler grubu, konser yasaklarına karşı dayanışma mesajı verdi ve Aynur Doğan’ın “Keçe Kurdan” şarkısını seslendirdi.

Mitingde, TTB Tıp Öğrencileri Komisyonu (TÖK) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikası Emekçileri Sendikası (SES) Öğrencileri Komisyonu adına konuşan Esma Eylem Dede, “Bizler sağlık öğrencileri olarak mücadeleyi fakülte sıralarından örmeyi ve dayanışmayı büyütmeyi hedefliyoruz” dedi. Eyleme katılma amaçlarını “nitelikli, toplumsal cinsiyet eşitlikçi, parasız, bilimsel, anadilinde eğitim ve sağlık hakkını savunmak” olarak açıklayan Dede “Bize giderlerse gitsin diyenler duysun. Gidecek olanlar bizler değil, sizsiniz. Buradaydık, buradayız, gitmiyoruz” diye konuştu.

“Değerimizin farkındayız”

Mitingde konuşan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı toplumda sağlıksızlık üreten her şeye karşı mücadele yürüttüklerine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Emeğimizi değersizleştirenlere karşı, bizi küçücük poliklinik odalarına sıkıştırıp birbirimizden ayıranlara, performansa mecbur edip yoksullaştıranlara, sağlıkta dönüşümün tahrip ettiği sağlığımızın günah keçisi yapanlara, bitmeyen günlere hapsedip tüketerek kamyon altına sürenlere inat değerimizin farkındayız. Mücadelemiz savaşlara, adaletsizliğe, baskılara, zulme, açlığa, yoksulluğa, bu gezegeni daha fazla kâr uğruna tüketim nesnesi görenlere, yaşamlarımızı tüketenlere, umutlarımızı hapsedenlere karşı.”

“Bakanlık önünde çadır kurma seçeneğini oylayacağız”

SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey “Bizler umudu başka ülkelerde aramak istemiyoruz” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak haklarımızın ve bize verilen vaatlerin takipçisiyiz. Haklarımız verilmediği takdirde iş yerlerinde sandıklar kurarak, süreli ve süresiz grevleri, Sağlık Bakanlığı önüne çadır kurma dahil seçenekleri oylayacağız. İşyerlerinde emekçiler neye karar verirse biz örgütler olarak mücadelemize o yönlü devam edeceğiz.”

“Fahrettin bizi mahvettin”

Mitingde “Yaşamak, yaşatmak istiyoruz“, “Sağlık haktır, satılamaz”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Karanlık gider Gezi kalır”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Asistan hekimler köle değildir”, “KHK’ler Gidecek Biz Kalacağız” sloganları atıldı. Sağlık çalışanları, talep ve tepkilerini “Fahrettin bizi mahvettin”, “Koronavirüs meslek hastalığı sayılmalıdır”, “Fahrettin Koca biliyorum ayıracak bu son mektup ikimizi”, “Hastaneler halkındır, satılamaz”, “Yıpranıyoruz yıpranma payı hakkımızı istiyoruz”, “Ek ödeme değil tek ödeme”, “Sağlıkta şiddet sona ersin” yazılı dövizlerle dile getirdi.

Mitingde yapılan konuşmalarda sıklıkla şairlere atıf yapıldı. Metin Altıok, Behçet Aysan, Edip Cansever ve Ahmed Arif’in dizeleri okundu. Yaklaşık üç buçuk saat süren miting, Kardeş Türküler konseri eşliğinde halaylar ile sonlandırıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.