Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cinsiyetçi sözleriyle tepki çeken İYİ Parti Nevşehir İl Başkanı Ömer Ay istifa etti

Geçtiğimiz günlerde cinsiyetçi ifadeleri ile gündeme gelen İYİ Parti Nevşehir İl Başkanı Ömer Ay, görevinden istifa etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ömer Ay’ın, eski başkanın ekibine yönelik cinsiyetçi söylemleri nedeniyle istifasını isterken özür dileme çağrısında da bulunmuştu.

Medyascope’un ulaştığı eski İYİ Parti Nevşehir İl Başkanı Ömer Ay, görevinden istifa ettiğini ancak İYİ Parti bünyesinde yer almaya devam edeceğini doğruladı.

Ömer Ay, geçen hafta düzenlediği basın toplantısında eski belediye başkanlarından Hasan Ünver ve iş ortaklarına suçlamalar yöneltirken cinsiyetçi ifadeler kullanmıştı. Ay, şunları söylemişti:

“Nevşehir eski belediye başkanlarından Hasan Ünver’in iş ortakları adeta hanım koleksiyonu yapıyor. Ünver’in iş ortaklarının dördü de hanımlarını değiştirdiler. Dördü de eski hanımlarını boşadılar. Yeni hanımlar aldılar. Genelde sekreterlerini aldılar. Şimdi büyük bir ilçemizin belediye başkanı (Ürgüp Belediye Başkanı Mehmet Aktürk) ile şoförü, Y. isimli bir kızı paylaşamıyorlar. WhatsApp’tan yazışmalarını Twitter’da okumuşsunuzdur. Yıldız’ı belediye başkanı mı kahve içmeye götürecek, Halil mi götürecek tartışıyorlar. Artı İl Özel İdare başkanımız (İl Genel Sekreteri Gürbüz Dinç) dördüncü veya beşinci hanımını aldı. Adeta hanım koleksiyonu yapıyor. Brezilya dizisine çok uygun bir partililerle karşı karşıyayız.”

CHP’li Zeki Tekiner cinayetiyle gündeme gelmişti

Daha önce Medyascope muhabiri Okan Yücel’e konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 15. Dönem Milletvekili Mehmet Zeki Tekiner’in oğlu Bülent Tekiner, Ömer Ay’ın babasının cinayetinin azmettiricisi olduğunu söylemişti.

Zeki Tekiner, CHP Nevşehir İl Başkanı iken 17 Haziran 1980 günü girdiği bir bakkalda uğradığı silahlı saldırı sonucu, dükkanın sahibi ve CHP üyesi Yavuz Yükselbaba ile birlikte hayatını kaybetmişti.

Cinayetin failleri, yaklaşık bir yıl sonra yakalanmış, Yavuz Yükselbaba’yı öldüren Uğur Coşkun ve Zeki Tekiner’i öldüren Mehmet Onur Miman, suçlarını itiraf etmişti. İki isim de idam ile yargılansalar da 1991 yılında çıkarılan bir yasadan faydalanarak serbest kalmıştı.

Coşkun ve Miman ifadelerinde, kendilerinden Zeki Tekiner’i öldürmelerini isteyen kişinin, 5 Temmuz 2020’de İYİ Parti Nevşehir İl Başkanlığı’na seçilen Ömer Ay olduğunu söylemişti.

Zeki Tekiner cinayetinin faillerine yardım etme suçundan yargılanan ve idama mahkûm edilen Ömer Ay’ın cezası, doğrudan öldürme eylemine katılmadığı için 20 yıl ağır hapis cezasına çevrilmişti.

7 Aralık 1982 tarihinde tutuklanan Ömer Ay, 4 Haziran 1986 tarihinde tahliye edilmişti. Ay’ın yargılanması çeşitli aşamalardan geçtikten sonra Diyarbakır 7. Kara Kuvvetleri Komutanlığı 1 Numaralı Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nin 13 Eylül 1993 tarihli mahkûmiyet kararı ile son bulmuştu.

1980’de öldürülen CHP’li Zeki Tekiner’in oğlu Bülent Tekiner anlatıyor: “Cinayetin azmettiricisi İYİ Parti Nevşehir İl Başkanı oldu, kendimi hiç bu kadar yalnız hissetmemiştim”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.