1980’de öldürülen CHP’li Zeki Tekiner’in oğlu Bülent Tekiner anlatıyor: “Cinayetin azmettiricisi İYİ Parti Nevşehir İl Başkanı oldu, kendimi hiç bu kadar yalnız hissetmemiştim”

Haber – Kurgu: Okan Yücel / Kamera: Satiye Özdemir

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 15. Dönem Milletvekili Mehmet Zeki Tekiner, CHP Nevşehir İl Başkanı iken 17 Haziran 1980 günü girdiği bir bakkalda uğradığı silahlı saldırı sonucu, dükkanın sahibi ve CHP üyesi Yavuz Yükselbaba ile birlikte hayatını kaybetti.

Zeki Tekiner’in oğlu Bülent Tekiner‘le hem yaşanan son gelişmeyi hem de dava ile ilgili ulaştıkları belgeleri konuştuk.

Failler, cinayetten yaklaşık bir yıl sonra yakalandı. Yavuz Yükselbaba’yı öldüren Uğur Coşkun ve Zeki Tekiner’i öldüren Mehmet Onur Miman, suçlarını itiraf etti. İki isim de idam ile yargılansa da 1991 yılında çıkarılan bir yasadan faydalanarak serbest kaldı.

Uğur Coşkun ve Mehmet Onur Miman ifadelerinde, kendilerinden Zeki Tekiner’i öldürmelerini isteyen kişinin, 5 Temmuz 2020’de İYİ Parti Nevşehir İl Başkanlığı’na seçilen Ömer Ay olduğunu söyledi. O dönem Ülkücü Gençlik Derneği’nin kapatılma ihtimaline karşı 9 Mart 1980’de Muhsin Yazıcıoğlu’nun genel başkanlığı ve Abdullah Çatlı’nın ikinci başkanlığında Nevşehir’de kurulan Ülkü Yolu Derneği‘nin İç Anadolu Eğitim Sorumlusu olan öğretmen Ömer Ay ise azmettirmekle hiçbir ilgisi olmadığını öne sürdü. Cinayetten sonra katil zanlıları ile görüştüğünü kabul eden Ömer Ay, mahkemede verdiği ifadede failleri tesadüfen gördüğünü, yaptığı görüşmenin maksadının “bu kişileri doğru ve meşru bir yola çekmek” ve “acıdığı için yardım etmek” olduğunu anlattı.

Olayın ardından Almanya’ya giden Ömer Ay, 14 Şubat 1982‘de Almanya’nın Hamburg kentinde yakalandı ve 9 Kasım 1982’de Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi gereği, Türkiye’ye iade edildi. 

Zeki Tekiner cinayetinin faillerine yardım etme suçundan yargılanan ve idama mahkûm edilen Ömer Ay’ın cezası, doğrudan öldürme eylemine katılmadığı için 20 yıl ağır hapis cezasına çevrildi. 

7 Aralık 1982 tarihinde tutuklanan Ömer Ay, 4 Haziran 1986 tarihinde tahliye edildi. Ömer Ay’ın yargılanması çeşitli aşamalardan geçtikten sonra Diyarbakır 7. Kara Kuvvetleri Komutanlığı 1 Numaralı Sıkı Yönetim Askeri Mahkemesi’nin 13.09.1993 tarihli, 1991/16 esas ve 1993/9 karar sayılı mahkûmiyet kararı ile son buldu.

Ömer Ay, 5 Temmuz 2020 günü İYİ Parti Nevşehir İl Başkanı olarak seçildi. İYİ Parti’nin ittifak ortağı CHP’den ise konuyla ilgili kurumsal bir açıklama yapılmadı. Türkiye’de siyasî cinayete kurban giden 28 kişinin ailelerinin oluşturduğu Toplumsal Bellek Platformu ise bugün konuyla ilgili yazılı bir açıklama yayımladı.

Zeki Tekiner’in oğlu Bülent Tekiner ile hem yaşanan son gelişmeyi hem de dava ile ilgili ulaştıkları belgeleri konuştuk. Dava dosyasına ve ifadelerine Toplumsal Bellek Platformu’nun yardımlarıyla ulaştıklarını belirten Bülent Tekiner, davanın olduğu yılların sıkıyönetim yılları olduğu ve davalara askerî mahkemelerde bakıldığı için dosyaları bulmakta zorlandıklarını, kız kardeşi Aylin Tekiner’in dosyaları Diyarbakır’da bulduğunu söyledi. 

Bir klasörün eksik olduğunu ve onun da Ömer Ay ile ilgili olduğunu söyleyen Tekiner, bu yüzden dosyaların bazı yerlerinde kopukluk olduğunu söyledi.  

Bülent Tekiner ve ailesini bu süreçte en çok üzen şey ise partisi CHP’nin bu duruma hiçbir tepki vermemesi, üstüne üstlük Ömer Ay’ın il başkanı seçildiği kongreye partinin yüksek katılım sağlanması oldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na bu konuyla ilgili rahatsızlıklarını ifade eden bir mektup yazdıklarını ancak buna da cevap alamadıklarını belirten Tekiner, partideki geleceğini ciddi anlamda sorgulamaya başladığını söyleyip, “CHP bizi yalnız bıraktı. Kendimi hiç bu kadar dışarıda ve yalnız hissetmemiştim” dedi. 

Mehmet Zeki Tekiner kimdir?

Mehmet Zeki Tekiner 1929 yılında Nevşehir’de dünyaya geldi. Dört çocuklu bir ailenin ilk erkek çocuğu olan Tekiner, çocukluğunu Nevşehir’de geçirdi. Liseyi Ankara’daki Kurtuluş Lisesi’nde tamamlayan Tekiner, 1952 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Tekiner’in ilk görev yeri savcı olarak atandığı Adıyaman’ın Besni ilçesiydi.

Bir yıl sonra ise serbest avukatlık yapmak üzere yaşamının geri kalanını geçireceği memleketi Nevşehir’e geri döndü. 1951 yılında CHP’ye üye oldu. 1955 yılında CHP Nevşehir İl Başkanlığı görevini üstlendi. 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından 1961 yılında Nevşehir İl Temsilcisi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Kurucu Meclis Üyeliği yaptı ve 1961 Anayasası’nın hazırlanmasında bir hukukçu olarak etkin rol aldı.

Muhtelif tarihlerde il başkanlığı yapan Zeki Tekiner, 1973 seçimlerinde CHP’den Nevşehir milletvekili seçildi. 1977 yılındaki senatör adaylığının ardından öldürüldüğü güne kadar CHP Nevşehir İl Başkanı olarak görevine devam etti. Avukat Zeki Tekiner, 11 Şubat 1980 tarihinde evinin önünde uğradığı silahlı saldırıdan yaralı olarak kurtuldu. Ancak 17 Haziran 1980’de şehir merkezinde girdiği bir bakkalda uğradığı ikinci silahlı saldırı sonucunda dükkan sahibi ve CHP Üyesi Yavuz Yükselbaba ile birlikte hayatını kaybetti.

18 Haziran 1980 günü Zeki Tekiner için Nevşehir’de düzenlenen cenaze töreninde konvoya çapraz ateş açıldı, çok sayıda milletvekili ve vatandaş yaralandı. Kentte büyük infiale yol açan saldırı sırasında Tekiner’in naaşının bulunduğu tabut yirmi dakika boyunca yerde kalırken, tabuta 13 kurşun isabet etti. Zeki Tekiner için 19 Haziran 1980 günü Ankara’da oldukça geniş katılımlı bir cenaze töreni düzenlendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.