Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 96. gün: Moskova, Ukrayna’daki önceliklerinin Donbas’ın özgürleştirilmesi olduğunu açıkladı

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinin “kurtarılmasının” Rusya için “koşulsuz bir öncelik” olduğunu söyledi. Savaşın 96. gününde bilmeniz gerekenleri Medyascope sizin için derledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinin “özgürleştirilmesinin”, Rusya için “koşulsuz bir öncelik” olduğunu söyledi. Lavrov açıklamasında, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü askeri operasyonu savundu ve Ukrayna’nın “askerden arındırılmasını” hedeflediklerini belirtti.  

Lavrov, Rusya’nın bir neo-nazi rejimi ile savaştığı yönündeki söylemlerini tekrarladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hasta olduğu yönündeki iddiaları reddeden Lavrov, Putin’in düzenli olarak halkın önüne çıktığını hatırlattı.

Sergey Lavrov

Bazı kentsel alanlarda düzenlenen “yıkıcı” roket saldırıları hakkındaki soruya yanıt olarak Lavrov, Rus askerlerinin sivil altyapıya yönelik saldırıları önlemek amacıyla “katı emirler” altında olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler’in (BM) paylaştığı verilere göre, Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başladığı 24 Şubat’tan bu yana en az dört bin 31 sivil hayatını kaybederken, dört bin 735 kişi yaralandı. Savaş süresince şehirler enkaza dönerken 14 milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı.

Savaş doğuda devam ediyor

BBC’nin haberine göre Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş, Donbas bölgesinde bulunan Donetsk ve Luhansk bölgelerinde yoğunlaşmış durumda.

Lavrov da açıklamasında, “Rusya Federasyonu tarafından bağımsız devletler olarak tanınan Donetsk ve Luhansk bölgelerinde savaşı kazanmanın koşulsuz bir öncelik olduğunu” söyledi.

Zelenskiy, Harkov’u ziyaret etti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Harkov’daki Ukraynalı birliklerini ziyaret etti. Zelenskiy’nin ziyareti, Rus işgalinin başlamasından bu yana Kiev bölgesi dışına düzenlediği ilk resmi ziyaret oldu.

Harkov’da üzerinde kurşun geçirmez bir yelek ile harabeleri incelerken görüntülenen Zelenskiy, Ukraynalı askerlere teşekkür etti. Yerel güvenlik şefi ise şehri savunamadığı gerekçesiyle Zelenskiy’nin talimatıyla görevden alındı.

Ukrayna’nın en büyük ikinci şehri Harkov, savaşın ilk aylarında yoğun bir bombardıman ile karşı karşıya kalmıştı. Zelenskiy’nin ofisi, sosyal medya üzerinden yayınladığı videoda, “Harkov ve çevresinde iki bin 229 bina yıkıldı. Harkov ve kötülüğün geldiği diğer tüm kasaba ve köylerde her şeyi yeniden inşa edeceğiz” açıklaması yapıldı.

Zelenskiy ziyaretinin ardından sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu savaşta işgalciler bir sonuç elde etmeye çalışıyorlar ama topraklarımızı sonuna kadar savunacağımızı çok önceden anlamaları gerekirdi. Hiç şansları yok. Savaşacağız ve kesinlikle kazanacağız” dedi.

Zelenskiy’nin şehri yeniden inşa etme planlarını görüşmek adına Harkov belediye başkanı ve valisi ile bir araya geldiği belirtildi. 

Eurovision’u kazanan Ukrayna, kupasını açık artırmada sattı

2022 Eurovision Şarkı Yarışması’nı kazanan Ukraynalı Kalush Orchestra grubu, kazandıkları Eurovision kupasını insansız hava araçları satın almak için açık artırmada 900 bin dolara sattı.

Eurovision kupası kristal mikrofon, Ukrayna ordusu için insansız hava araçları satın almak amacıyla sosyal medya üzerinden açık artırma ile satıldı. BBC’nin haberine göre Ukraynalı televizyon sunucusu Serhiy Prytula, kupanın satışından elde edilen para ile Ukrayna yapımı üç PD-2 insansız hava aracı satın alınacağını duyurdu.

Grup ayrıca, Berlin’deki Brandenburg Kapısı’nda Ukrayna için tıbbi malzeme toplamayı amaçlayan bir yardım konserine çıktı. Konserde konuşan grup üyesi Oleh Psiuk, BM’ye göre en az dört bin 31 sivilin hayatını kaybettiği ve dört bin 735 kişinin yaralandığını söyleyerek yardım çağrısında bulundu.

Syevyerodonetsk’te iki sivil hayatını kaybetti

Luhansk Bölge Valisi Serhiy Gayday, Rus birliklerinin Ukrayna’nın Syevyerodonetsk kentindeki saldırıları sonucu iki sivilin öldüğünü ve beş kişinin yaralandığını açıkladı:

“Düşman elindeki tüm silahları kullanıyor. Ancak ordumuz, düşmanın ülkeye girmesini engellemek adına kendini savunmaktadır.”

Zelenskiy Brüksel’deki zirvede AB liderlerine hitap edecek

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’ya uygulanacak yeni yaptırımların görüşüleceği Avrupa Birliği (AB) zirvesinde liderlere hitap edecek.

AB liderleri Ukrayna’ya verdikleri desteği sürdürmek için bugün Brüksel’de bir araya gelecek. Ancak liderler, Moskova’ya karşı yeni bir yaptırım paketi üzerinde bugüne kadar uzlaşabilmiş değil.

İki gün sürecek zirvede, 27 ülkeden oluşan AB’nin liderleri yüksek enerji fiyatlarını, gıda kıtlığını ve AB’nin savunma ihtiyaçlarının yanı sıra Ukrayna savaşındaki son durumu tartışacak.

The Guardian’ın haberine göre AB liderleri, Ukrayna hükümetini ayakta tutabilecek ve yaklaşık iki ay boyunca maaşları ödeyebilmesini sağlayabilecek 9 milyar euro değerinde bir kredi paketini görüşecek. 

AB liderlerinin mayıs ayının başından bu yana, Rus petrolünün satın alınmasına yönelik bir ambargoyu içeren bir yaptırım paketi üzerinde anlaşamadığı belirtildi. Tartışılan ambargonun Macaristan için kabul edilemez, Slovakya ve Çekya için ise büyük bir sorun olduğu belirtildi.

“Zelenskiy, Putin ve Erdoğan ile üçlü görüşmek için hazır”

​Ukrayna Devlet Başkanlığı Basın Sekreteri Serhiy Nikiforov, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile üçlü formatta görüşmeye hazır olduğunu açıkladı.

Bu formatta görüşmeler için Kremlin liderliğinin onayı gerektiğini belirten Nikiforov, Rusya ve Türkiye arasındaki anlaşmalar hakkında detay sahibi olmadıklarını da sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ve Rusya liderleriyle bugün (30 Mayıs) ayrı ayrı telefonda görüşeceğini açıklamıştı. 

Rusya’da bir savunma şirketinden füze yapımında kullanılan 7 ton titanyum çalındı

Rus haber sitesi Mash’ın haberine göre Rusya’nın başkenti Moskova yakınlarında yer alan Korolev kentinde ülkenin en büyük silah tedarikçisinin deposundan 7 tondan fazla titanyum çalındı. Titanyum, bazı füzelerin imalatında kullanılan bir hammadde. 

Rusya’nın en büyük silah tedarikçisi konumundaki Tactical Missiles Corporation’ın iddiasına göre hırsızlar, sahte savcılık belgeleri göstererek Rusya’nın “uzay başkenti” olarak bilinen Korolev kentindeki depoya girdi ve 18 milyon ruble (282 bin dolar) değerinde yedi bin 319 kilogram titanyum çaldı. 

Polis, şüphelinin neden kontrol noktasında kimlik doğrulamasına tabi tutulmadığı, şirket içinden birinin hadiseyle bağlantılı olup olmadığı ve hırsızların yüzlerinin güvenlik kameralarında görünüp görünmediği gibi soruları cevaplandırmaya çalışıyor. 

Tactical Missiles Corporation, havadan karaya ve havadan havaya füze imalatı ile tanınıyor. 

Medyascope‘a konuşan Rus gazeteci Gleb Pyanikh, Rusya’da bu tür askeri hırsızlıkların doğal olduğunu ve kimseyi şaşırtmadığını söyledi. Pyanikh ayrıca, bu habere Rus güvenlik servisi FSB’ye yakın kaynaklarda rastladığını ve FSB’nin savaşın kaybını ordunun üzerine yıkmaya çalıştığını belirtti. 

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.