Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Toplu taşımada maske zorunluluğu iki yılın ardından kalktı: Kararı, İstanbul, Ankara ve İzmir’de vatandaşlara sorduk

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Vaka sayısı üç gün üst üste binin altında gerçekleştiğinde, maske kullanımı toplu taşımada da zorunlu değil serbest olacak” açıklamasının ardından son üç günde vaka sayılarının binin altıdna kalmasıyla toplu taşımada maske takma zorunluluğu kalktı.

Haber: Alp Selim, Aytuğ Özçolak, Cenk Narin, Okan Yücel, Zelal Direkçi

Koca, dün akşam (29 Mayıs) Twitter hesabından “Vaka sayıları arka arkaya üç gün binin altında gerçekleşti. Toplu taşıma araçlarında maskeleri istersek çıkarabiliriz. Yol maskesiz daha kısa!” açıklamasında bulundu.

Peki yaklaşık iki yıl süren maske takma zorunluluğunun ardından vatandaşlar ne düşünüyor?

İstanbul’da Cenk Narin ve Alp Selim, Ankara’dan Zelal Direkçi ve Okan Yücel, İzmir’den Aytuğ Özçolak vatandaşlarla konuştu.

“Maskesiz binmeye korkuyorum”

İstanbul’da bir vatandaş maske yasağının kalkmasını doğru bulmadığını söyledi ve “Kalabalık şehirlerdeki insanların birbirlerine mikrop taşıdığına inanıyorum. Onun için tedbir olsun diye takıyorum ben. Takılmasını öneriyorum daha doğrusu” diye konuştu.

Bir başka vatandaş ise yasağın kalkmasına rağmen maske taktığını ve takmaya devam edeceğini belirtti:

“Ben şahsen korkuyorum maskesiz toplu taşıta binmeye. Hastalık taşıyorlar. Hastalığı kimin taşıdığı belli değil. Çok yakınımda insanlar var. Kendileri bile pozitif çıktıklarına şaşırıyorlar.”

Diğer yandan yasağın kalkmasını savunanlar da var. Bir kişi, maske yasağının kalkmasının iyi olduğunu, maskenin insanların kendi inisiyatiflerine bağlı olması gerektiğini söyledi ve “Halkı bilinçlendirmek lazım ki ondan sonra kendisi karar versin buna” dedi.

“Virüsle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor”

Ankara’nın şehir merkezi Kızılay’da vatandaşlar, koronavirüsün etkisini yitirdiğini belirterek, “Alınan karar doğru. Yaklaşık bir aydır maske kullanmıyorum, vaka sayılarında bir artış olacaktır ancak bu virüsle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor” diye konuştu.

“Virüs hayatın bir parçası oldu”

Toplu taşımada maske zorunluluğunun kaldırılmasının olumlu olduğunu söyleyen bir vatandaş, “Toplu taşımalarda maske yasağının kaldırılması olumlu, biz bu karardan memnunuz. Yaz aylarında maske kullanımı çok zor oluyordu” dedi. Başka bir vatandaş ise koronavirüsün artık grip gibi bir hastalık olduğunu belirterek, “Koronavirüse alıştık artık. Virüsle yaşamayı öğreneceğiz, hayatın bir parçası” diye konuştu.

Kapalı ortamlarda maske kullanmaya devam edeceğini belirten bir vatandaş ise şunları söyledi:

“Virüs tamamen ortadan kalkana kadar maske kullanmaya devam edeceğim. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere güvenmiyorum.”

“Zaten takmıyordum”

İzmir’de konuştuğumuz bir kişi pandemi boyunca aşı olmadığını ve maske takmadığını belirtti:

“Zaten takmıyordum. Pandemi boyunca aşı da olmadım, maske de takmadım. Pek güvenemedim açıkçası. Bu yasağın kalkmasının da bir yararı veya zararı olacağını düşünmüyorum. “

“Yasak kalksa da takmaya devam edeceğim”

Konuştuğumuz bir diğer kişi ise yasak kalksa da maske kullanmaya devam edeceğini söyledi:

“Sağlığım açısından, kendimi koruma amaçlı maske takmayı devam etmeyi düşünüyorum. Yasak kalksa da takmaya devam edeceğim.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.