Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gayrimenkul sitelerinde ev alıp, satanlara GİB’e bildirim zorunluluğu geldi: Tutar, tahsilat, banka bilgileri isteniyor

Resmi Gazete’de bugün (31 Mayıs) yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile, emlak sitelerinde taşınır ve taşınmaz alım-satım ve kiralama işlemi yapanların bilgilerini Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) bildirme zorunluluğu getirildi. Kayıt dışı ekonomi ile mücadele etkinliğinin artırılması amacını taşıdığı belirtilen düzenlemeye göre, ilk kez bildirim yapacakların, 1 Ağustos 2022’ye kadar vakti var.

İnternet ortamında yayımlanan ilanlara ilişkin bilgilerin alınmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen tebliğe göre, vergiye uyum düzeyinin ve kayıt dışı ekonomi ile mücadelede etkinliğin artırılması ve vergiye tabi olaylara ilişkin işlemlerin kavranabilmesi amaçlanıyor.

Yayımlanan tebliğe göre, internet sağlayıcıları üzerinden taşınır-taşınmaz mal ve hizmet alım satım ve kiralama işlemi yapanlar şu bilgileri vermekle yükümlü olacak: “Hizmetin sağlandığı internet adresleri, hizmet verilen gerçek ya da tüzel kişilere ait bilgiler, taşınır, taşınmaz, mal ve hizmet satış/kiralama işlemlerine ilişkin her bir tahsilat veya satış işlemi tutarı ve tarihi ile tahsil edilen tutarların aracılık hizmeti verilenlere ödenmesine ilişkin banka hesap bilgileri.” Bunların yanı sıra, GİB’in belirleyeceği diğer bilgiler de istenebilecek.

Belirtilen bilgiler aylık olarak verilecek ve veri formatı ile standardı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, BTRANS (Bilgi Transfer Sistemi) aracılığıyla duyurulacak. Hizmet sağlayan internet siteleri, son bir aya ait bilgileri, ayın son günü saat 23.59’a kadar bildirilmek zorunda olacak. Kararda, sürekli bildirim yapma zorunluluğu getirilenlerin, ilk bildirimini ilk kez 2022 Haziran ayında verilen ilanlara ilişkin olarak 1 Ağustos 2022’ye kadar yapacakları da belirtildi. 

Vergi Usul Kanunu’na göre, Maliye Bakanlığı, “Elektronik ticarette vergi güvenliğini sağlamak amacıyla elektronik ortamda ticari faaliyette bulunan gerçek ya da tüzel kişi hizmet sağlayıcılara bildirim verme yükümlülüğü getirmeye yetkili”. Karar bu yetkiye dayanılarak çıkarıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.