Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’den Türkiye’deki vatandaşlarına uyarı: “İran’ın hedefinde olabilirsiniz, Türkiye’den ayrılın”

İsrail yetkilileri, Türkiye’de bulunan 100’den fazla İsrail vatandaşını arayıp, İran’ın hedefinde oldukları konusunda uyardı ve vatandaşlardan ülkelerine geri dönmelerini istedi.

İsrailli güvenlik yetkilileri, Türkiye’de ikamet eden ya da seyahat nedeniyle Türkiye’de bulunan 100’den fazla İsrail vatandaşını doğrudan telefon ile arayarak, İran’ın kendilerini hedef alabileceğini belirtti ve bir an önce Türkiye’yi terk etmelerini istedi.

İsrailli yetkililerin bu uyarısı, dün (30 Mayıs) yapılan Milli Güvenlik Konseyi toplantısının ardından geldi.

Saldırılar Mossad tarafından engelleniyor

Channel 12’nin haberine göre, İran’ın Türkiye’deki İsraillilere yakın bir zamanda saldırma tehlikesi bulunuyor.

Haberde, Mossad’ın son zamanlarda İran’ın üst düzey İsraillileri ve dünya çapındaki İsrailli iş insanlarını hedef alma çabalarını engellediği ve bu başarısızlıkların ardından İran’ın hedefini Türkiye’deki sıradan İsraillilere doğru çevirdiği belirtiliyor.

İddialara göre söz konusu plan, İran’ın İsrail’in düzenlediğini iddia ettiği İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndaki üst düzey bir subayın geçen hafta öldürülmesine misilleme olabilir.

Milli Güvenlik Kurulu dün yaptığı açıklamada, “Birkaç haftadır, özellikle de Devrim Muhafızları’nın bir komutanının öldürülmesinden Tahran’ın İsrail’i sorumlu tutmasından bu yana İran’ın dünya genelinde İsraillileri hedef alacağına dair endişeler arttı” dedi.  

Ne olmuştu?

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na mensup Albay Hasan Seyyad Hodayi, 22 Mayıs’ta başkent Tahran’da evinin yakınlarında uğradığı bir suikast sonucu öldürülmüştü. Hodayi, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin 3 Ocak 2020’de Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından öldürülmesinden bu yana hedef alınan ilk rütbeli subay olmuştu.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Hodayi’nin intikamının alınacağını söylemiş ve “Güvenlik güçlerimizle bu işin peşini bırakmayacağımız konusunda anlaştık. Hiç şüphem yok ki bu suikastın intikamı alınacaktır” demişti.

Olayla ilgili resmi bir açıklama yapmayan İsrail’in, İran’ın misilleme yapmasından korkarak dünyanın dört bir yanındaki büyükelçilik ve konsolosluklarında güvenlik alarm seviyesini yükselttiği bildiriliyor.

Kaynak: The Times of Israel

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.