Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşı: AB ülkeleri, Rus petrolüne yaptırım konusunda anlaştı

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Rusya’dan alınan petrol miktarının yıl sonuna kadar yüzde 90 oranında azaltılması konusunda anlaştı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bu gece Rusya’ya karşı petrol yaptırımlarına ilişkin anlaşmayı memnuniyetle karşılıyorum” ifadelerini kullandı.

Dün (30 Mayıs) Belçika’nın başkenti Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri, Rusya’dan ithal edilen petrol miktarını yıl sonuna kadar yüzde 90 oranında azaltma konusunda anlaştı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Olağanüstü Liderler Zirvesi’nin ilk gününün ardından yaptığı açıklamada Rusya’ya petrol yaptırımı uygulama konusunda birlik ülkelerinin anlaştıklarını duyurdu. Von der Leyen sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bu anlaşma Rusya’dan AB’ye petrol ithalatını yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 90 azaltacak” dedi.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de anlaşmanın, Rusya’nın savaş için kullandığı “büyük bir finansman kaynağını” kestiğini söyledi. Michel, AB’nin ayrıca Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ı ve devlete ait üç yayın kuruluşunu hedef alan sert önlemler üzerinde anlaşmaya vardığını belirtti.

Rusya’dan petrol ithalatına yönelik yaptırım ilk olarak bir ay önce Avrupa Komisyonu tarafından önerilmişti. Ancak petrolünün yüzde 65’ini boru hatları aracılığıyla Rusya’dan ithal eden Macaristan’dan gelen itirazlar yaptırımları geciktirdi. 

Slovakya ve Çekya gibi deniz bağlantısı olmayan diğer ülkeler de Rus petrolüne bağlılıkları nedeniyle bir yaptırım konusunda anlaşmadan önce AB’den daha fazla zaman istedi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, müzakereler sırasında Avrupa Komisyonu’nu petrol yaptırımını üye ülkelerle gerektiği gibi müzakere etmemekle suçladı.

Zirve sonrası sosyal medya hesabından paylaştığı bir videoda Orban, anlaşma kapsamında Rusya’dan boru hattı petrolünün yaptırımlardan muaf tutulmasının Macaristan’daki enerji arz güvenliğini sağlayacağını ve fiyatlarını düşük tutacağını açıkladı. Uygulanacak yaptırım, Macaristan’ın itirazları üzerine ilk aşamada boru hattı petrol ithalatını etkilemeyecek.

Zirveye katılan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de Moskova’ya yardım ettiklerini belirterek AB ülkelerini iç kavgalarını durdurmaya çağırdı.

Zelenskiy açıklamasında, “Avrupa’daki tüm kavgalar ve Rusya’yı size daha fazla baskı yapmaya teşvik eden iç anlaşmazlıklar sona ermeli. Ayrı değil, parça parça değil, bir bütün olmanın zamanı geldi” dedi.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.