Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan, Türkiye sınırına ördüğü 40 kilometrelik duvarı 120 kilometreye çıkartıyor

Yunanistan, Türkiye kara sınırına ördüğü 40 kilometrelik çelik duvarı 120 kilometreye çıkartmayı planlıyor. Duvarın uzatılması için çalışmaların bu sene içinde başlayacağını belirten Yunan yetkililer, ek inşaat için Avrupa Birliği’nden (AB) mali destek arıyor.

Yunanistan Göç İşleri Bakanı Notis Mitarachi, çelik duvarın 40 kilometreden 120 kilometreye uzatılacağını ve inşaat çalışmalarının bu yıl içinde başlayacağını söyledi. Mitarachi, “Sınır duvarını genişletmek hükümetin aldığı bir kararıdır ve bunun için Avrupa’dan fon talep ettik” dedi.

Notis Mitarachi

Yunanistan’ın da aralarında olduğu 12 AB üyesi ülke geçen yıl, ulusal bütçelerle finanse edilen sınır duvarları için Avrupa Komisyonu’ndan bir fon talep etmişti. AB Komisyonu ise Frontex’in finansmanı da dahil olmak üzere göçle ilgili diğer faaliyetlere ayırdığı bütçeyi azaltacağını belirterek duvar inşaatı için mali ödenek sağlamayacağını açıklamıştı.

Yunanistan, Türkiye’yi, sığınmacıları Avrupa Birliği (AB) ülkeleri üzerinde baskı kurabilmek için “araçsallaştırmak” ile suçluyor. Türkiye ise Suriye’deki iç savaştan kaçan yaklaşık dört milyon sığınmacıya ev en yaptığını ve “orantısız derecede ağır bir yükü omuzladığını” söyleyerek Yunanistan’ın bu iddialarını reddediyor.

Ne olmuştu?

Yunanistan geçen yıl, Taliban’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’i ele geçirmesinin ardından Türkiye kara sınırındaki 12,5 kilometrelik duvarı 40 kilometreye tamamlamıştı. Afgan sığınmacıların Avrupa’ya ulaşmasını engellemek amacıyla uzatılan çelik duvar, gözetim sistemleriyle donatılmıştı.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: Voice of America

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.