Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Psikoterapist Mehmet Emin Topremir’den LGS ve YKS’ye girecek öğrencilerilere tavsiyeler: “Sınavlar, hayat-memat meselesi değil; soruları başkaları için değil, kendiniz için çözmeye çalışın”


Türkiye’de, milyonlarca veli ve öğrenci bu hafta sonu yapılacacak Liselere Giriş Sınavı (LGS) ile iki hafta sonra yapılacak Yükseköğretim Kurumlarına Giriş Sınavları’nın (YKS) heyecanını yaşıyor. Psikoterapist Mehmet Emin Topdemir, sınav öncesi öğrenci ve velilere uyarılarda bulundu.

“Çocuk, her soruyu gördüğünde beklentilerle hesaplaşıyor”

LGS ve YKS öncesi Medyascope‘a konuşan psikoterapist Mehmet Emin Topdemir, çocuklara sınavın onlar için hayat- memat meselesi olmadığının anlatılması gerektiğini söyledi. Topdemir, “Çocuk hep beklentiler üzerine şartlandırıldığı için sınava girdeğinde her soruyu gördüğünde onlarla hesaplaşıyor. Çocuklar mevcut sistemin getirdiği kaygılarla hareket etmek zorunda bırakılıyor, beklentiler altında soruları çözmek zorunda kalıyor. Sistemin kendisi de LGS’ye girecek 13-14 yaşandaki çocuklara kaygı yüklüyor. Bilişsel kapasiteleri yeterli olmayan çocuklar bunun altında eziliyor” diye konuştu.

“Hayatlarını dört-beş şık içerisinde arıyorlar”

Çocuğa öncelikle güven duygusunun hissettirilmesi gerektiğin vurgulayan Topdemir, şöyle davam etti: “Kurumlar, veliler ve öğretmenler çocuklara güvenmeyen ve her anlamda onları kontrol altında tutan bir yapıyla hareket ediyorlar. Ergenlik gibi kritik bir bir süreçte çocuklar bunları yaşıyor. Tüm hayatlarını dört-beş şık içerisinde arıyorlar. Sınavdan sonra bu çocukların nasıl toparlanacağı üzerine aile ve öğretmenlerin çalışması gerekir.”

“Çocuğu sürekli yönlendirmekten vazgeçmeliyiz”

Çocuğun kendi isteğiyle hareket edip çalıştığı zaman öğrenebildiğine dikkat çeken Topdemir, şu tavsiye ve uyarılarda bulundu:

“Çocuğu sürekli yönlendirmekten vazgeçmemiz gerekir. Başarı kaygısıyla çocuk maalesef okul-aile ve öğretmenler tarafından araçsallaştırılıyor. Bu ileride temel problemlere yol açacak. Çocuklara ‘Kaç yanlış yaptın?’ demek yerine ‘merhaba’ demeliyiz. Bu mantıkla çocuk bunun acısını ömür boyu yaşayacak. Çocuklara en başta inanmalı ve güvenmeliyiz, inanıp güvendiğimizi onlara hissettirmeliyiz. Çocuğun sınavda soruları kendisi için çözmesi gerekiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.