Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 100. gün – Zelenskiy: “Topraklarımızın beşte biri Rus işgali altında”

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş 100 gündür devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus birliklerinin Ukrayna topraklarının beşte birini kontrol altında tuttuğunu açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Lüksemburg Parlamentosu’na seslendiği konuşmasında, Rus kuvvetlerinin Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 20’sini işgal ettiğini söyledi.

Zelenskiy savaşın cephe hattının bin kilometreden daha uzun olduğunu, her gün 100 Ukraynalının hayatını kaybettiğini, 450-500 kişinin ise yaralandığını belirtti.

Rus kuvvetleri, Donbas’ın doğusundaki Severodonetsk şehrine saldırılarını artırıyor. İngiltere Savunma Bakanlığı yetkilileri, Rusya’nın şehrin çoğunluğunda kontrol sağladığını ve ağır topçu saldırıları sayesinde “istikrarlı kazanımlar” elde ettiğini söyledi.

Zelenskiy perşembe akşamı (2 Haziran) geç saatlerdeki açıklamasında, Donbas’taki durumun önemli ölçüde değişmediğini ancak Ukraynalıların Severodonetsk’teki çatışmalarda bir miktar başarı elde ettiğini söyledi.

Yaklaşık 15 bin sivilin şehirde mahsur kaldığı ve azot kimyasal fabrikasına sığındığı belirtildi. Kuşatma altındaki Mariupol şehrinin belediye başkanı Vadim Boiçenko, Rus güçlerini, Moskova destekli yeni şehir yönetimiyle işbirliği yapmayı reddeden memurları infaz etmekle suçladı.

Vadim Boiçenko

NATO: “Finlandiya ve İsveç’in üyeliği konusunda Türkiye ile temas halindeyiz”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılması yönündeki endişelerini gidermek ve ortak bir yol bulmak için Ankara ile iletişim halinde olduklarını açıkladı.

Stoltenberg, konuyu görüşmek üzere önümüzdeki günlerde Finlandiya, İsveç ve Türkiye’den üst düzey yetkililerin Brüksel’de bir araya geleceğini açıkladı.

ABD’den Rusya’ya yeni yaptırımlar

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın Ukrayna’yı işgali üzerine, Rus hükümet yetkilileri ve seçkinlerinin yanı sıra Putin ile bağlantılı yatları hedef alan yeni yaptırımları duyurdu.

ABD’li yetkililer yeni yaptırımlar kapsamında, Putin’in kişisel varlıkları olarak bilinen Graceful ve Olympia adlı iki yata el koymaya çalışacak.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’nın yanı sıra Putin’le bağlantılı beş oligarkın da ABD’deki tüm varlıkları dondurulacak ve ABD merkezli şirketlerle iş yapmaları yasaklanacak.

Ukrayna’nın AB üyeliği

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne (AB) katılmasının ancak AB’nin stratejik çıkarlarına hizmet etmesi sonucunda mümkün olacağını belirtti. Öte yandan Von der Leyen üyeliğin “ahlaki görevleri” de olduğunu söyledi.

Ursula von der Leyen

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise konu ile ilgili açıklamasında, “Birkaç hafta içinde AB’nin Ukrayna’nın aday statüsü konusundaki cevabını bekliyoruz” dedi.

Hillary Clinton: “Putin’in kendine mesihvari bir inancı var”

Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Putin’in kendisini bir mesih olarak gördüğünü ve özellikle kadınlardan gelen eleştirilerden hoşlanmadığını söyledi.

Hillary Clinton

2016’daki ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin adayı olarak Donald Trump’a kaybeden Clinton konu ile ilgili açıklamasında, “Putin kendisini eleştirenleri, özellikle de kadınları, sevmiyor. Putin birkaç istisna dışında bana karşı çok düşmanca davrandı. Bildiğimiz gibi, aksi söylenmeye çalışılsa da her türlü yolla Trump’ın seçilmesi için çok uğraştı” dedi.

Dışişleri bakanlığı yaptığı dönemde Putin’i iyi tanıdığını belirten Clinton, Rusya liderinin kendisine dair mesihvari bir inancı olduğunu ve kaderinin Rusya İmparatorluğu’nu yeniden canlandırmak olduğuna inandığını söyledi.

Clinton, “Putin Ukrayna’yı işgal ettiğinde ne yazık ki şaşırmadım. Zelenskiy hükümetinin ve Ukrayna’nın kendilerini ne kadar etkili savunduklarına çok şaşırdım” diye konuştu.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.