Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Biden’ın Suudi Arabistan ziyaretine tepkiler devam ediyor: “Kaşıkçı’yı parçalara ayıran kişinin elini sıkmazdım”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın bu ay içerisinde planlanan Suudi Arabistan ziyareti için ülkedeki siyasîlerden tepkiler gelmeye devam ediyor. Demokrat Parti Kongre Üyesi Adam Schiff, “Ben olsam Suudi Arabistan’a gitmem ve onun elini sıkmazdım. O kişi, Kaşıkçı’yı önceden planlanmış bir şekilde parçalara ayırdı” diyerek, Biden’ın olası ziyaretine tepki gösterdi.

CBS’de yayınlanan Face the Nation’a konuk olan Demokrat Kongre Üyesi Adam Schiff, Başkan Joe Biden’ın dünyanın önde gelen petrol üreticilerinden Suudi Arabistan’a planladığı geziye dair eleştirilerde bulundu.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle Vaşington’un artan petrol fiyatlarını düşürmeye çalıştığını ve bu yüzden de Suudi Arabistan ile ilişkilerin yeniden tesis edilmesi gerektiği yorumlarına şiddetle karşı çıkan Schiff, “Petrol fiyatlarını düşürmek için her türlü çabayı göstermeliyiz ancak Amerikan vatandaşı birisini öldüren kişiye şapka çıkarmamalıyız” dedi.

Adam Schiff

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman hakkında da açıklamalarda bulunan Schiff, “Ben Suudi Arabistan’a gitmezdim ve onun (Selman’ın) elini sıkmazdım. Suudi Arabistan insan hakları konusunda radikal bir değişiklik yapana dek onunla muhatap olmak istemem. Sonuçta bahsettiğimiz kişi, Amerika’da yaşayan birini önceden planlanan bir şekilde parçalara ayırdı” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

New York Times (NYT) ve Washington Post (WP) gazeteleri, üst düzey Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberlerinde, ABD Başkanı Joe Biden’ın bu ay sonunda İsrail, Almanya ve İspanya’ya düzenlemeyi planladığı seyahatine Suudi Arabistan’ın da eklendiğini yazdı.

Göreve geldiği günden bu yana Biden’ın Suudi Arabistan’ı “küresel parya” ilan etmeye çalıştığı vurgulanan haberde, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle Vaşington’un artan petrol fiyatlarını düşürmeye çalıştığını ve bu yüzden de Suudi Arabistan ile ilişkilerin yeniden tesis edilmesi gerektiğine işaret edilmişti.

Cemal Kaşıkçı

Uzmanlar ise Biden’ın bu ziyaretiyle, Washington Post yazarı ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim 2018 tarihinde evlilik belgesi almaya gittiği Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinin ardından uygulanan “Riyad’ı tecrit” politikasından ayrıldığını gösterdiğini söylüyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.