Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ve milyonlarca kamu çalışanının beklediği 3600 ek gösterge neleri değiştirecek?

Yüz binlerce kamu çalışanının ek göstergelerinin 3600’e çıkarılmasın uzun zamandır Türkiye’nin gündemindeydi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, ek göstergelerdeki yeni düzenlemeyi bugünkü kabine toplantısının ardından duyurdu. Buna göre tüm memurların ek göstergelerinde 600 puanlık artışa gidilecek.

3600 ek gösterge düzenlemesinin Meclis’e sunulmaya hazır olduğunu açıklayan Erdoğan, yardımcı hizmetler sınıfındakiler dahil 5,3 milyon kamu görevlisinin tamamının önümüzdeki yıldan itibaren düzenlemeden faydalanacağını duyurdu. Erdoğan yeni düzenleme hakkında şunları söyledi: “Düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte birinci dereceye gelmiş olma şartıyla, söz verdiğimiz tüm meslek gruplarındaki hak sahipleri hemen 3600 ek göstergeye yükseltilecektir. Bunun yanında genel müdür yardımcılarının ek göstergeleri 3600’den 4400’e, şube müdürü ve ilçe müdürü seviyesindeki yöneticilerin ek göstergeleri de 2200’den 3000’e çıkartılacaktır. Ek gösterge düzenlemesi, memurlarımızın mevcut maaşlarında küçük de olsa bir artış sağlamasının ötesinde, asıl emekli ikramiyeleri ve emekli maaşlarında ciddi kazanımlar getiriyor.”

Emekli ikramiyesi 50 bin TL’ye kadar artabilir

Erdoğan, emekli maaşları ve ikramiyelerindeki değişimi ise şu sözlerle duyurdu: “Ek göstergesi 3600’e çıkan 30 yıllık hizmeti bulunan bir memurun emekli aylığı, bin 234 ile bin 391 lira arasında, emekli ikramiyesi ise 44 bin 500 lira ile 50 bin 150 lira arasında artacaktır. Mevcut maaşlara göre, hesaplanan bu tutarlar düzenlemenin yürürlüğe gireceği yılbaşındaki rakamlara göre çok daha yüksek seviyelerde gerçekleşecektir. Yapılan artışlar elbette, halen emekli olan kamu görevlilerinin maaşlarına da yansıtılacaktır. Ayrıca mülki idare amirleri başta olmak üzere, yaptıkları işle özlük hakları arasındaki makas açılan kamu görevlileri ile iyileştirici bir düzenlemeyi de bu kapsamda gerçekleştireceğiz.”

Erdoğan’ın 2018’deki seçim vaadiydi

Öğretmen, hemşire, polis ve din görevlilerinin ek göstergelerinin 3600’e yükseltilmesi, Recep Tayyip Erdoğan’ın 2018 seçim vaatleri arasındaydı. Ek göstergeler için ilk defa Şubat 2022’de toplanan komisyonun ulaştığı sonuçları, bugün (6 Haziran) kabine toplantısının ardından Erdoğan açıkladı. Meclis’e getirilecek düzenleme, sadece belirli meslek grupları için değil, bütün kamu çalışanları için 600 puanlık ek gösterge artışı öngörüyor. 2023 itibariyle yürürlüğe girmesi planlanan düzenlemeye göre, emekli maaşlarının bin Türk Lirası (TL) ve emekli ikramiyelerinin ortalama 35 bin TL dolayında artacağı hesaplanıyor. Dört yıl sonra iktidarın gündemine giren ek gösterge artışı, iktidarın seçim yatırımı olarak yorumlanıyor.

Erdoğan’ın 2018 seçimi vaatlerinden olan memurların ek göstergelerinin 3600’e çıkarılması konusunda, 2022’ye kadar somut bir çalışma yapılmamıştı. İktidar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in başkanlığında, Memur-Sen yetkilileriyle 3600 Ek Gösterge Komisyonu olarak, 16 Şubat’ta ve 16 Mart’ta iki toplantı gerçekleştirmişti. Komisyonun çalışmalarının sonuçlanması için mayıs sonu işaret edildi. Geçtiğimiz hafta Erdoğan’a iletilen düzenleme hakkındaki nihai aşamayı Erdoğan açıkladı.

Ek gösterge nedir?

Ek gösterge, kamu görevlilerinin maaşlarını, emekli ikramiyelerinin ve emekli aylıklarının belirlenmesinde kullanılıyor. Devlet Memurları Kanunu’na göre kamu personelinin aylıkları ve emekli maaşları, hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanıyor. Mevcut durumda 3600 ek göstergeye sahip bazı kamu çalışanları şunlar: Birinci dereceye yükselmiş uzman tabip, diş hekimi, veteriner hekim, eczacı, biyolog, yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar ve mimarlar.

Emekli olmak için ek gösterge bekleyenler var

Türk Eğitim-Sen Başkanı Talip Geylan, Ekim 2021’de Medyascope’a konuşmuş ve emekli olmak için ek gösterge düzenlemesini bekleyen 100 bin öğretmen olduğunu söylemişti. Geylan, 100 bin öğretmenin emekliye ayrılmasının ciddi bir atama yapılması ihtiyacı doğuracağına dikkat çekmişti.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise, ocak ayı itibariyle çalışan öğretmen sayısının 1,2 milyon olduğunu ve 2021 verilerine göre atama bekleyen öğretmen sayısının 500 bin 41 ve okullardaki öğretmen ihtiyacının ise 74 bin 781 kişi olduğunu açıklamıştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.