Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB duyurdu: Elektronik cihazlarda tek tip şarj aleti kullanılacak

Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkeler, tüm cep telefonlarında, tabletlerde ve kameralarda ortak şarj aleti kullanılması konusunda anlaştı. Anlaşmaya göre tüketiciler, 2024 yılının sonbaharından itibaren USB-C bağlantı noktası kullanılacak.

Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından dün (7 Haziran) açıklanan karara göre müşteriler, yeni bir elektronik cihaz satın aldıklarında farklı bir şarj cihazına ve kabloya ihtiyaç duymayacak. Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkeler, 2024 sonbaharından itibaren tüm cep telefonlarında, tabletlerde ve kameralarda ortak bir şarj aleti kullanılması konusunda anlaşmaya vardı.

AB ve Birleşik Krallık yetkililerine göre alınan bu karar, Brexit sonrası düzenlemeler kapsamında, Kuzey İrlanda’da satılan cihazlar için de geçerli olabilir.

iPhone ve iPad gibi Apple ürünlerinin de yeni düzenlemeye uyması gerekeceği ancak mevcut cihazların alınan bu karardan muaf tutulacağı belirtildi.

Anlaşmanın yaz tatilinin ardından, Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’na sunulması bekleniyor.

Anlaşma hangi cihazlar için geçerli?

Yeni anlaşma, cep telefonları, tabletler, kulaklıklar, oyun konsolları ve taşınabilir hoparlörleri kapsayacak. Anlaşma kapsamında belirtilen kablolu cihazların, cihazları kimin ürettiğine bakılmaksızın bir “USB-C” bağlantı noktasına sahip olması zorunlu tutulacak.

Dizüstü bilgisayarların da yeni düzenlemeye tabi olacağı ancak anlaşmanın yürürlüğe girmesinden sonra üreticilerin değişiklik yapmak için 40 ay zamanı olacağı belirtildi.

Anlaşma ayrıca, müşterilerin yeni elektronik cihazlarıyla birlikte bir şarj kablosu isteyip istemediklerini seçmelerine izin veren bir planı da içeriyor.

Amaç: Sürdürülebilirlik ve tasarruf

AB yetkilileri düzenleme ile ilgili açıklamalarında, “Bu yasa, AB’deki ürünleri daha sürdürülebilir kılmak, elektronik atıkları azaltmak ve tüketicilerin hayatlarını kolaylaştırmak adına atılan geniş bir AB politikasının parçasıdır” dedi. Yetkililer bu anlaşma sayesinde, tüketicilerin şarj cihazı satın alımından kaçınarak yılda 250 milyon euroya kadar tasarrufta bulunacağını ve yılda 11 bin ton atık azaltılacağını belirtti.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.