Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB şirketlerde kadın yönetici sayısını artırmak istiyor: “Yüzde 40 kadın kotası konulacak”

Avrupa Birliği (AB), üye ülkelerin halka açık şirketlerindeki kadın yönetici oranının yüzde 40’a kadar çıkarılmasını amaçlayan yönergeye ilişkin müzakerelerde anlaşma sağlandığını duyurdu. Böylece 2026 yılına kadar şirketlerin yönetim kurullarındaki kadın üyelerin oranı artırılacak.

Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Konseyi’nin yaptığı açıklamaya göre, birliğe üye ülkelerdeki halk açık şirketlerdeki kadın yönetici oranı 2026 yılına kadar yüzde 40’a çıkarılacak.

Bu karar kapsamında şirketler, belirlenen tarihe kadar yönetim kurullarına yeterli oranda kadın yönetici almazlarsa para cezası ile karşı karşıya kalabilecek.

Yönetim kurulu üyelerinin yüzde 30,6’sı kadınlardan oluşuyor

2021 yılında AB ülkelerinde yönetim kurulu üyelerinin yüzde 30,6’sı ve yönetim kurulu başkanlarının da yüzde 8,5’i kadınlardan oluşmaktaydı.

Avrupa Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü’ne göre yalnızca Fransa yüzde 40 kotasını aşabildi. Enstitüye göre Fransa’da yönetim kurulu üyelerinin yüzde 45,3’ü kadınlardan oluştu.

İtalya, Hollanda, İsveç, Belçika ve Almanya, yönetim kurulundaki yüzde 36 ile yüzde 38 arasında kadın katılımıyla Fransa’dan sonra en iyi oranlara sahip ülkeler.

Yeni yönergeye göre mahkemeler, bir şirketin yasaları çiğnemesi durumunda yönetim kurulu seçimlerini iptal edebilir veya şirkete para cezası verebilir. 

Söz konusu hedefler 250’den az çalışanı bulunan küçük ve orta ölçekli şirketler için geçerli olmayacak.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.