Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, Erdoğan ile görüşmesini anlattı: “Nisan ayında konuştuk, NATO üyeliğimizi destekleyeceğini söylemişti”

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, 4 Nisan 2022 tarihinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinin detaylarını anlattı. Niinistö, Erdoğan’ın görüşmede kendisine Helsinki’nin NATO’ya üye olmaya karar vermesi halinde bu adımı destekleyeceğini söylediğini belirtti.

İzleyin: Erdoğan’dan NATO’ya rest & Ankara kiminle pazarlık istiyor?

İzleyin: Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO başvurusunu reddetmeli mi? | Işın Eliçin, Serhat Güvenç ve Soli Özel izleyicilerin sorularını yanıtladı

Finlandiya’nın Ilta-Sanomat gazetesine konuşan Sauli Niinistö, Türkiye’nin başlangıçta Helsinki’nin NATO üyeliğini memnuniyetle karşıladığını söyledi. Niinistö, 4 Nisan’da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları telefon görüşmesinin detaylarını anlatırken, “(Erdoğan) Oldukça uzun süren bir tartışmanın sonunda bana ‘Eğer NATO’ya başvurursanız, buna olumlu bakarız’ dedi” diye konuştu.

“Yanlış anlaşılma olabileceğini düşünmedim”

4 Nisan’daki telefon görüşmesinde Erdoğan’ın NATO üyeliği konusunda güvence vermediğini fakat Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Finlandiyalı mevkidaşına 5 Mayıs’ta da “NATO üyeliğinizi destekleyeceğiz” mesajı verdiğini hatırlatan Niinistö, “Bu yüzden iki ülke arasında yanlış anlaşılma olabileceğini düşünmedim” dedi.

Türkiye’nin Finlandiya’nın Ankara’ya uyguladığı silah ambargosunun kaldırılması talebine dair açıklamalarda da bulunan Niinistö, şunları söyledi: “Türkiye’ye uygulanan silah ambargosu çok küçük bir seviyede. Bu tamamen başka bir konu. Türkiye, başta terör olmak üzere NATO’nun masasına kendi görüşlerini getirmek istiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.