Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mağduriyet yaratan ev satış şirketlerine düzenleme: BDDK’dan altı tasarruf finansman şirketine faaliyet izni

Resmi Gazete’de bugün (8 Haziran) yayımlanan karara göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), altı tasarruf finansman şirketinin faaliyetlerine izin verdi. Mart 2021’den bu yana süren değerlendirmelerin ardından, altı şirketin intibak talepleri uygun görüldü. Ev veya otomobil almak isteyenlere taksitle finansman sağlayan şirketlerin yol açtığı mağduriyetler nedeniyle yasal düzenlemeye gidilmiş ve BDDK yetkili kılınmıştı.

Resmi Gazete’de bugün yayımlanan BDDK’nın 28 Nisan 2022 tarihli kararına göre, bir yılı aşkın süredir yürütülen tasarruf finansman şirketlerine yönelik değerlendirme süreci tamamlandı ve intibak talepleri uygun görülen altı şirketin faaliyetlerine izin verildi.  

Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik çerçevesinde faaliyet izni verilen şirketler şunlar: Emin Evim Tasarruf Finansman AŞ, Fuzul Tasarruf Finansman AŞ, Birevim Tasarruf Finansman AŞ, Katılım Tasarruf Finansman AŞ, İmece Tasarruf Finansman AŞ ve Sinpaş Tasarruf Finansman AŞ.

Şartları sağlayamayan 21 şirketin faaliyetleri durdurulmuştu

Ev veya otomobil almak isteyenlere taksitle finansman sağlayan şirketlerin yol açtığı mağduriyetler nedeniyle yasal düzenlemeye gidilmişti. 7 Mart 2021’de yürürlüğe giren “Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu” ile, finansal bir düzenleme olmadan çalışan şirketler için hukuki altyapı oluşturuldu ve şirketlere bu kanuna uyum zorunluluğu getirildi. BDDK, yasaya uyum (intibak) için 2 Temmuz 2021 tarihine kadar başvurmaları gereken şirketlerden 21’inin başvurusunu reddederek tasfiyesine karar verdi ve 1 Temmuz 2021 itibarıyla faaliyetlerini durdurdu. 

Kanuna göre, şirketlerin asgari sermaye tutarı 100 milyon Türk Lirası (TL) olarak düzenlendi ve BDDK’ye belli standart ve sınırlamalar getirme yetkisi verildi. Şirketlere yalnızca konut, çatılı işyeri veya taşıt ediniminden doğan borçları finanse edebilme yetkisi veren kanunla, müşterilere 14 gün içinde bedelsiz cayma ve tüm tasarruflarını geri alma hakkı da tanındı. Katılım bedeli şirkette kalması koşuluyla, tasarruf finansman sözleşmesinin tasarruf dönemi bitimine kadar da müşteriye fesih hakkı verildi.

49 bin 419 mağdurun 765 milyon TL alacağı var

Tasfiye edilen 21 şirketten, 49 bin 419 kişinin 765 milyon TL alacağı bulunuyordu. Bu alacakların bir kısmı tasfiye edilen şirketlerin araç satışıyla karşılanırken, bir bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından karşılanması planlanıyordu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, TMSF ve AKP’nin ekonomi kurmaylarının Şubat 2022’de toplanarak başladığını duyurdukları yasa çalışmalarının, nisan ayında sonuçlanması bekleniyordu.

Faizsiz ev ve araba sahibi olma vaadiyle tasarruflarını bu şirketlere yatıran kişiler, eylemlerle mağduriyetlerini dillendiriyordu. TMSF’nin alacaklarını karşılayacağına ilişkin düzenlemeler yapılacağının duyurulmasna rağmen somut adım göremeyen mağdurlar, “Bu rezilliğe son ver TMSF, tek beklediğimiz çözüm” diyerek sosyal medya çağrılarıyla yan yana gelmeyi sürdürüyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.