Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 105. gün: Ukrayna’nın doğusundaki Luhansk’ta savaş şiddetleniyor, Zelenskiy bölgede kontrolü sağlamak için söz verdi

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Savaş Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde bulunan kentlerde yoğunlaşırken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy savaşta kaybedilen bölgeleri geri alma sözü verdi. Savaşın 105. gününde bilmeniz gerekenleri Medyascope sizin için derledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Severodonetsk kentindeki çatışmaların şiddetinin arttığını fakat bölgedeki kontrolü yeniden sağlayacaklarının sözünü verdi. Rusya’nın amacının, Rus yanlısı ayrılıkçıların bulunduğu Luhansk bölgesini ele geçirmek olduğu belirtildi. 

Zelenskiy konu ile ilgili açıklamasında, “Bölgemizi işgalden tamamen kurtarmak zorundayız” dedi.

Luhansk Valisi Serhiy Haidai ise Severodonetsk’in merkezindeki Rus saldırılarını püskürtmenin zor olacağını söyledi.

Dünya Bankası’ndan Ukrayna’ya 1,49 milyar dolarlık yardım

Dünya Bankası), hükümet ve sosyal hizmet görevlilerinin maaşlarının ödenmesine yardımcı olmak için Ukrayna’ya verilecek 1,49 milyar dolarlık yeni fonu onayladı. Banka, konu ile ilgili açıklamasında, Ukrayna’ya gönderilecek bu son yardımın İngiltere, Hollanda, Litvanya ve Letonya’dan gelen finansman garantileriyle desteklendiğini belirtti.

Ukrayna, Rusya’nın işgali nedeniyle ülke ekonomisini ayakta tutabilmek için yakın vadede ayda en az 5 milyar dolara ihtiyacı olduğunu açıkladı.

G7 ülkeleri geçen ay Ukrayna’ya 9,5 milyar dolarlık yeni finansman sözü vermiş ve askeri olmayan desteklerini yaklaşık 20 milyar dolara çıkarmıştı.

Dünya Bankası Doğu Avrupa Direktörü Arup Banerji, yapılan yardım ve temel hizmetlerin “savaşın yol açtığı acıların ötesinde, Ukrayna’da yaşam koşullarının ve yoksulluğun daha da kötüleşmesini önlemek için gerekli” olduğunu söyledi.

Banka yetkilileri, dünyanın dört bir yanındaki ekonomilerin koronavirüs nedeniyle halihazırda zor bir dönemden geçtiğini fakat Ukrayna’daki savaş nedeniyle daha da sıkıntılı bir döneme girileceğini belirtti. Dünya Bankası Başkanı David Malpass, yüksek enflasyon ve stagflasyon riskinin de yüksek olduğunu söyledi.

David Malpass

Malpass konu ile ilgili açıklamasında, “Ukrayna’daki savaş, Çin’deki karantinalar, tedarik zinciri kesintileri ve stagflasyon riski, ekonomik büyümeyi zorluyor. Birçok ülke için ekonomik durgunluktan kaçınmak zor olacak” dedi.

“Gıda krizi devam ediyor”

Ukrayna Güney Askeri Komutanlığı bugün (8 Haziran) sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Rusya’nın, Mıkolayiv bölgesindeki tarım alanlarına yönelik saldırılarının dünya çapında bir gıda krizini tetiklediğini söyledi. 

Ukrayna, dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biri ve Batılı ülkeler Rusya’yı, Ukrayna’nın Karadeniz limanlarını kapatarak küresel bir gıda krizine yol açmakla suçluyor.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise Rus işgali altındaki Ukrayna limanları Berdyansk ve Mariupol’un tahıl ihracatını yeniden başlatmaya hazır olduğunu söyledi.

Mariupol’da teslim olan binden fazla Ukraynalı asker Rusya’ya sevk edildi

Bir Rus haber ajansına göre, Ukrayna’nın güneyindeki liman kenti Mariupol’da teslim olan binden fazla Ukranyalı asker Rusya’ya sevk edildi. Bir Rus kolluk kuvveti kaynağının aktardığına göre, birkaç gün içinde daha fazla Ukraynalı savaş esiri Rusya’ya götürülecek.

Zelenskiy Ukrayna’daki savaş suçlarını konu alan bir kitap yayımlanacağını söyledi

Volodimir Zelenskiy dünkü (7 Haziran) açıklamasında, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında işlenen savaş suçlarını konu alacak “Cellatlar Kitabı” isimli bir kitabın çalışmalarına başlandığını söyledi. Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın 24 Şubat’ta işgale başlamasından bu yana 600’den fazla askerin karıştığı 12 binden fazla savaş suçu tespit ettiklerini öne sürüyor.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: Reuters, The Guardian, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.