Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: Suudi Arabistan, İsrail ile normalleşme sürecini yönetmek için İstanbul’da ofis tuttu

Körfez ülkeleri arasında normalleşme trafiği hızlanıyor. Geçtiğimiz günlerde Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki normalleşme müzakerelerinin başladığını yazmıştı. Riyad ile Tel Aviv arasındaki görüşmelerin yerinin İstanbul olduğu iddia edildi.

Anonim bir Twitter kullanıcısı “Mujjtahid”, bir Suudi kraliyet yetkilisinin Türkiye’de İsrail ile normalleşme süreci başlatmak için çalışmalara başladığını iddia etti. Mujjtahid rumuzunu kullanan ve 2,3 milyondan fazla takipçisi bulunan Twitter kullanıcısı, Suudi Kraliyet Mahkemesi’nin resmi danışmanı Suud El-Kahtani’ye Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından İstanbul’da bir ekip kurma talimatı verildiğini öne sürdü.

Mujjtahid’in tweeti şöyle: 

“Suud El-Kahtani’nin rehberliğinde ve bin Selman’ın emriyle, normalleşmeyi teşvik etmek için İstanbul’da bilinen bir binanın 14. katında bir ofis kiralandı. Yıllık 4 milyon dolarlık bütçe artı küçük nakit. Burada çalışan grup, Sufian El-Samarai tarafından yönetiliyor.”

İsrail ile normalleşmenin sinyalleri 

Suudi Arabistan’dan önce Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Sudan ve Fas, İsrail ile ilişkileri normalleştirme konusunda adımlar atmışlardı.

2020 yılında eski İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun gizlice Suudi Arabistan’a gittiği ve burada Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile üçlü bir zirve gerçekleştirdiği öne sürülmüştü.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ise geçen hafta yaptığı açıklamada, Riyad ile normalleşmenin sinyallerini şu sözlerle vermişti: “Suudi Arabistan’ın İsrail ile ilişkileri normalleştirecek bir sonraki Arap devleti olmasını umuyoruz.”

Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan el-Suud ise geçen ay İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda krallığın tutumunu şu sözleriyle netleştirmişti:

Faysal bin Farhan el-Suud

“Biz her zaman İsrail ile tam bir normalleşme olacağını hayal etmiştik ve daha önce de bizimle İsrail arasında, bölge ile İsrail arasında tam bir normalleşmenin muazzam faydalar getireceğini söylemiştim ancak Filistin meselesinde ileri adımlar atılmadan bu faydaları görebileceğimiz bir normalleşmenin olması da zor.”

Derleyen: Ali Ege Karadağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.