Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail medyası: Netanyahu Suudi Arabistan’a gitti, Pompeo ve Salman ile gizli bir üçlü zirve gerçekleştirdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun pazar günü (22 Kasım) gizlice Suudi Arabistan’a gittiği ve burada Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile üçlü bir zirve gerçekleştirdiği öne sürüldü.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu Radyosu (KAN) ve İsrail Ordu Radyosu’na bağlı kaynaklar tarafından paylaşılan bilgilerin ardından İsrail’in Haaretz gazetesinden Avi Scharf, dün İsrail’in başkenti Tel Aviv’den kalkan özel bir jetin Suudi Arabistan’ın Kızıldeniz kıyısında bulunan ve bin Salman ve Pompeo’nun önceden planlanmış bir toplantı için bir araya geldikleri Neom şehrine indiğini gösteren havacılık izleme verilerini paylaştı. Haaretz ayrıca, Mossad Başkanı Yossi Cohen‘in de görüşme için Netanyahu’ya eşlik ettiğini duyurdu.

Reuters’ta yer alan habere göre Pompeo, gerçekleştirilen üçlü zirvede İran’la ilgili endişeleri öne sürerek tıpkı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn gibi Suudi Arabistan’ın da İsrail’le resmi ilişkiler kurması için Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ı ikna etmeye çalıştı.

Suudi Arabistan şimdiye kadar İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi reddetmiş ve Filistin’in yanında olmayı tercih etmişti. Ancak Riyad yönetimi kısa bir süre önce İsrail uçaklarının kendi bölgeleri üzerinden Körfez ve Asya ülkelerine uçuşuna izin vermişti.

Suudi Arabistanlı yetkililer “üçlü zirve” iddialarını yalanlarken İsrail Başbakanlık Ofisi ve Kudüs’teki ABD Büyükelçiliği konu hakkında henüz herhangi bir açıklama yapmadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.