Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ING Basketbol Süper Ligi’nde Anadolu Efes’i 3-1 ile geçen Fenerbahçe Beko şampiyon oldu – Sarı-lacivertlilerin dört yıl sonra ulaştıkları zaferin hikayesi

ING Basketbol Süper Ligi final serisi dördüncü maçında Anadolu Efes’i deplasmanda 92-80’lik skorla mağlup eden Fenerbahçe Beko, 2021-2022 sezonunu şampiyon olarak tamamladı. Fenerbahçe Beko’nun iniş-çıkışlarla geçen sezonunu ve şampiyonluk hikayesini Medyascope Spor Servisi‘nden Yahya Kemal Doğan sizin için derledi.

Sarı-lacivertlilerin dört yıl sonra ulaştıkları zaferin hikayesi

Fenerbahçe Beko 2021-2022 sezonuna, koç Igor Kokoškov’un kadro planlaması yapıldıktan sonra takımdan ayrılarak Dallas Mavericks’e asistan koç olarak katılmasının yol açtığı sarsıntıyla başladı.

Kokoškov’un oyun tarzına uygun şekilde transferler yapılıp sezon öncesi hazırlıklar sürdürülürken koçun böyle bir karar alması Fenerbahçe Beko yönetimini de zor durumda bıraktı. Halihazırdaki üst düzey birçok koçun da yeni takımlarına imza atması sebebiyle eldeki kadro profiline uygun bir koç bulmakta zorlanan Fenerbahçe Beko yönetimi, Aleksandar Djordjevic’i takımın başına getirdi.

Koç Djordjevic’in takımın başına geçmesinden sonra özellikle EuroLeague’de istikrarsız sonuçlar alan Fenerbahçe Beko, ING Basketbol Süper Ligi’nde ise daha istikrarlı bir görüntü çizdi. EuroLeague’de playoff yarışı içerisinde avantajlı konumda iken başlayan Ukrayna-Rusya savaşı sonrasında Rus takımlarının men edilmesiyle birlikte, Rus takımlarına karşı oynadığı karşılaşmaların geçersiz sayılması sarı-lacivertlilerin EuroLeague playoff mücadelesinde geri kalmasına da yol açtı. EuroLeague’in kararı sonrasında demoralize olan Fenerbahçe Beko oynadığı karşılaşmalarda da kötü bir görüntü verirken sezonu 12. sırada tamamlayarak playoff dışı kaldı ve büyük hayal kırıklığı yarattı. ING Basketbol Süper Ligi’nde ise iyi performansını sürdüren Fenerbahçe Beko, normal sezonu ilk sırada tamamlayarak oynayacağı bütün playoff serilerinde ev sahibi avantajına sahip olma fırsatını yakaladı.

Fenerbahçe Beko, ING Basketbol Süper Ligi playoff çeyrek final serisinde normal sezonu sekizinci sırada bitiren ve EuroCup’ta peri masalı hikayesine imza atarak final oynama başarısı gösteren Frutti Extra Bursaspor ile eşleşti.

Çeyrek final eşleşmeleri skorları:

Fenerbahçe Beko, Frutti Extra Bursaspor’a karşı oynadığı karşılaşmalarda evindeki iki maçta galip gelirken, deplasmanda oynadığı karşılaşmadan da mağlup ayrılarak seriyi 2-1 üstün noktaladı ve adını yarı finale yazdırdı.  

Fenerbahçe Beko-Frutti Extra Bursaspor karşılaşma özetleri:

Yarı final serilerinde oynanan karşılaşmaların skorları:

Fenerbahçe Beko’nun yarı finaldeki rakibi ise normal sezon beşincisi Darüşşafaka oldu. Sarı-lacivertliler, çeyrek final serisinde olduğu gibi yarı final serisinde de rakibine yalnızca bir maç vererek, seriyi 3-1 ile geçip adını finale yazdırdı. 

Fenerbahçe Beko-Darüşşafaka karşılaşma özetleri:

Fenerbahçe Beko’nun şampiyonluk yolundaki son rakibi ise son iki sezonun Turkish Airlines EuroLeague şampiyonu Anadolu Efes’ti. Önceki iki eşleşmeden farklı olarak bu sefer Fenerbahçe Beko ev sahibi avantajını elinde bulundurmasına rağmen seriye favori olarak çıkan taraf değildi. Ayrıca Aleksandar Djordjevic’in gelecek sezon takımla devam etmeyeceği ve takımın yeni koçunun CSKA Moskova’dan ayrılan Dimitrios Itoudis olacağına dair söylentiler ayyuka çıkmıştı. Hatta Fenerbahçe Beko’nun ING Basketbol Süper Ligi’nin şampiyon tamamlasa dahi Djordevic ile devam etmeyeceğine dair söylentiler de bulunuyordu. Burada da kaderin cilvesi, koç Djordjevic geçen sezonda da Virtus Bologna ile İtalya Ligi’ni şampiyon tamamlamasına rağmen takımla yollarını ayırmıştı. Bu sezonda da aynı şeyin olabilme ihtimalinin, koçun ve oyuncuların motivasyonlarını nasıl etkileyeceği merak konusuydu.

Ancak beklentilerin aksine, Anadolu Efes’in Vasilije Micic’in yokluğunda çıktığı ilk karşılaşmada, sarı-lacivertlilerin ikinci yarıda kurduğu üstünlük galibiyetin hazırlayıcısı oldu ve Fenerbahçe Beko seride 1-0 öne geçti. Nando De Colo ve Jan Vesely’nin etkili oyunları ile karşılaşmadan 85-76’lık skorla galip ayrılan taraf ev sahibiydi. Fenerbahçe Beko, Anadolu Efes’e bu final serisinin hiç de kolay olmayacağının sinyallerini veriyordu. 

Final serisi ilk karşılaşmasının özeti:

Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda oynanan ikinci karşılaşmada da Fenerbahçe Beko, baştan sona üstün götürdüğü ve bir ara farkı 25’lere kadar çıkarttığı karşılaşmayı 93-78 kazandı. Sarı-lacivertlilerde Nando De Colo ve Marko Guduric’in neredeyse kusursuz performansları Anadolu Efes karşısında galibiyete kolayca gitmelerinde önemli etken oldu.

İkinci karşılaşmanın özeti:

Sinan Erdem Spor Salonu’nda Anadolu Efes ev sahipliğinde oynanan üçüncü karşılaşmada ise sahneye ev sahibinin yıldız isimleri Shane Larkin ve Vasilije Micic çıktı. Fenerbahçe Beko böylesine iki performansa rağmen karşılaşmanın son anlarına kadar maçın içinde kalarak hem rakibine hem de taraftarlarına önemli bir mesaj verdi. Larkin ve Micic’in neredeyse kusursuz şut yüzdesi ile 66 sayı kaydetmesine rağmen Fenerbahçe Beko’nun asla pes etmeyerek maçın son anlarına kadar mücadele eden bir yapıda olması, belki de koç Djordjevic’in takıma geldiği günden beri kazandırdığı ruhun bir dışavurumuydu. Çünkü Fenerbahçe Beko’nun rakibin böyle iyi bir gününde, bu kadar çok dış atış isabeti kaydettiği bir maçta bile kolay teslim olmaması sadece şampiyon takımlarda rastlanabilecek bir mental dayanıklılık örneğiydi.

Üçüncü karşılaşmanın özeti:

Yine Sinan Erdem Spor Salonu’nda oynanan dördüncü ve son karşılaşmada ise, Fenerbahçe Beko, ilk çeyrekte elde ettiği skor üstünlüğünü maçın son anlarına kadar koruyarak galip gelmesini bildi ve ING Basketbol Süper Ligi 2021-2022 sezonu şampiyonluğuna ulaştı. Fenerbahçe Beko’da final serisi MVP’liği ödülünü de kazanan Jan Vesely karşılaşmaya damgasını vururken, Marko Guduric, Nando De Colo ve X faktör olarak karar anlarında bulduğu sayılarla maçı koparan kaptan Melih Mahmutoğlu ön plana çıkan isimler oldu. 

Dördüncü karşılaşmanın özeti:

Huzurlarınızda ING Basketbol Süper Ligi 2021-2022 sezonu şampiyonu Fenerbahçe Beko:

Fenerbahçe Beko basketbolcuları taraftarlarıyla şampiyonluğu böyle kutladı:

Fenerbahçe Beko’nun şampiyonluk sonrasında yapmış olduğu eğlenceli paylaşım:

MVP Jan Vesely’nin seriye damga vuran performansları:

Ligi ikinci sırada bitiren Anadolu Efes’ten rakibi Fenerbahçe Beko’ya tebrik mesajı:

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler