Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fed son 28 yılın en sert faiz artışını yaptı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Bankası (Fed), 75 baz puan ile beklentilerin üzerinde bir faiz artışı yaptı. Bu, 1994’ten bu yana alınan en sert faiz artışı kararı olarak tarihe geçti.

Karar metninde, yüzde 2’lik enflasyon hedefine dönme konusunda güçlü bir taahhüde sahip olduğu belirtildi. Fed, elindeki Hazine tahvilleri ve mortgage destekli menkul kıymetleri azaltmaya devam edecek.
Fed, toplam ekonomik aktivitenin ilk çeyrekteki daralmanın ardından toparlanmış göründüğüne dikkat çekti.

Ekonomik göstergelere ilişkin beklentilerini de güncelleyen Fed, mart ayında yüzde 2,8 olan büyüme beklentisini yüzde 1,7’ye çekti. 2023 büyüme beklentisi yüzde 2,2’den yüzde 1,7’ye, 2024 beklentisi ise yüzde 2’den yüzde 1,9’a indirildi.

Bu yıl için işsizlik beklentisini yüzde 3,5’ten yüzde 3,7’ye çıkaran Fed, 2023 işsizlik beklentisini yüzde 3,5’ten yüzde 3,9’a yükseltiti. 2024 beklentisi yarım puanlık artışla yüzde 4,1 olarak kaydedildi.

2022 sonuna kadar 175 baz puan daha artırılacak

Fed’in dikkate aldığı enflasyon göstergesi PCE (çekirdek) enflasyon verisinde bu yıla ilişkin beklentiler de yüzde 4,3’ten yüzde 5,2’ye revize edildi. 2023 beklentisi yüzde 2,7’den yüzde 2,6’ya, 2024 beklentisi ise yüzde 2,2’den yüzde 2,1’e indirildi.

Yetkililer yıl sonuna kadar faizin yüzde 3,4 seviyesinde olacağını öngördü. Bu da yıl sonuna kadar 175 baz puanlık daha artış olacağı anlamına geliyor.

Fed, yüksek seyreden enflasyonla ilgili olarak koronavirüs salgını ile ilişkili arz ve talep dengesizliklerine işaret ederek, verilerin enerji fiyatlarını ve daha geniş fiyat baskılarını yansıttığını söyledi.

Fed’in şahin isimlerinden biri olan Kansas City Başkanı Esther George, 50 baz puanlık faiz artışından yana oy kullanırken karar 1’e karşı 10 oyla alındı.

Powell: İş piyasası sıkı, enflasyon yüksek

Toplantıdan sonra konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, “Ülkedeki ekonomi son iki buçuk yılda birçok şeyi atlattı ve dirençli olduğunu kanıtladı. Kongre’nin bize verdiği maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerimiz gereğince şu an, çok açık bir resim var önümüzde. İş piyasası inanılmaz bir şekilde sıkı ve enflasyon da çok yüksek” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.