Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sığınmacıları İngiltere’den Ruanda’ya götürecek ilk uçak son anda iptal edildi

İngiltere’de hükümetin sığınmacıları Ruanda’ya gönderme planı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) engeline takıldı. AİHM’in aldığı karar sonrası, dün akşam saatlerinde yapılması planlanan uçuş son anda iptal edildi.

TSİ 00:30’da Wiltshire’daki askeri üsten havalanması planlanan uçak, Strazburg’da alınan karar sonrası iptal edildi ve uçaktaki yolcuların hepsi indirildi. İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, AİHM’in aldığı bu kararın kendisini üzdüğünü söyledi fakat bir sonraki uçuş için de hazırlıklara başladıklarını belirtti.

Uçuş öncesi acil bir ara karar açıklayan AİHM, uçuşa birkaç saat kala K.N. isimli sığınmacının Ruanda’ya gönderilemeyeceğini bildirmişti.

K.N.’nin avukatları İngiltere Yüksek Mahkemesi’ne başvurularından herhangi bir sonuç alamadıkları için AİHM’e başvurmuştu. Yüksek Mahkeme’nin sığınmacıların Ruanda’ya gönderilmesi hakkında üç hafta içinde bir rapor hazırlanmasını talep etmesinin ardından AİHM, söz konusu rapor yayımlanana kadar K.N.’nin kişinin Ruanda’ya gönderilemeyeceğine karar verdi.

İçişleri Bakanı Patel, uçaktan indirilenlerin bir sonraki uçakla gönderileceğini söyledi.

Priti Patel

Ruanda Hükümet Sözcüsü Yolande Makolo ise “Ruanda, göçmenleri kabul etmeye ve onlara ülkemizde güvenlik ve fırsat sunmaya hazırdır” dedi.

Mülteci Konseyi Başkanı Enver Solomon da uçağın kalkamamasının planın insanlık dışı olduğunun göstergesi olduğunu ve İngiltere hükümetin, göçmenlerin Manş Denizi’nden geçişleri konusunda Fransa ile bir görüşme yaparak planlarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.