Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sığınmacıları İngiltere’den Ruanda’ya taşıyacak ilk uçak 14 Haziran’da kalkacak

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, Manş Denizi’ni geçerek ülkeye kaçak yollarla giren sığınmacıları Ruanda’ya gönderecek ilk uçağın 14 Haziran’da kalkacağını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı, iltica başvurusunda bulunan bir grup insana Doğu Afrika ülkesine gönderileceklerini belirten resmî ihtarname gönderdi. 14 Haziran’da kalkacak ilk uçakta kaç kişinin bulunacağı veya bu kişilerin nasıl tespit edildiğine dair detaylar henüz belli değil. Yetkililer gönderilecek kişilerin halihazırda gözaltında bulunduğunu söyledi.

Priti Patel

Ülkede ve dünyada tartışılan karar aleyhine dava açılması bekleniyor.

Bakanlıktan yayımlanan açıklamada “İçişleri Bakanlığı, güvenli bir hayat kurabilecekleri Ruanda’ya gönderilmesi planlanan kişilere resmi sınır dışı edilme evraklarını göndermiştir” ifadeleri yer aldı.

İçişleri Bakanı Priti Patel ise tartışmalı politika hakkında “Ruanda ile dünyaya örnek olan ortaklığımız bozuk iltica sistemini ve şeytani kaçakçıların iş modeline son vermeyi hedefleyen stratejimizde kritik rol oynuyor” dedi. 

Patel ayrıca “Bugünkü duyuru bu ortaklığın şartlarına uyma yolunda başka bir adım, bununla beraber süreci sulandırmaya ve sınır dışı etmeleri geciktirmeye çalışanlar olacağını biliyoruz. Yılmayacağım ve İngiliz halkının beklentilerini karşılama görevime tamamen sadık kalacağım” sözleriyle tartışmalı politikadan geri adım atmayacaklarını da belirtti. 

Muhalefetteki İşçi Partisi’nin Gölge İçişleri Bakanı Yvette Cooper ise ise “Ruanda şeması suçlu çeteleri durdurmak veya küçük botlarla göçleri engellemek ile alakalı değil, gerçekliği umursamadan gazete manşetlerini ele geçirmekle alakalı” ifadelerini kullandı.

Cooper, “Bu tamamen çalışamaz, oldukça pahalı ve İngilizliğe kökten yakışmayan bir politika. Kaçakçılığa veya işkenceye maruz kalan insanları tanımlamak için düzgün bir prosedür yok” sözleriyle politikayı eleştirdi. 

Çocukluğunda İngiltere’ye gelen Afgan biri ise Independent gazetesine verdiği demeçte, Ruanda’ya sınır dışı edileceği haberini aldıktan sonra kendisini öldürmeye kalktığını belirtti.

İçişleri Bakanlığı yetkilileri ise sürecin sınır dışı edilecek kişilerce tamamen anlaşılması ve bu kişilerin ülkeden ayrılmadan önce gerekli desteği alması için gerekli adımları attıklarını söyledi. Açıklamada, “Kişiler Ruanda’ya ulaştığında beş yıllık eğitim, barınma ve sağlık hizmetleri karşılanıyor. Bu ortaklık altında İngiltere, Ruanda’nın ekonomik kalkınmasına ve büyümesine nihai olarak 120 milyon sterlin (151 milyon dolar) yatırım yapacak” ifadeleri yer aldı.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.