İngiltere’de otobüslerde kulaklıksız müzik dinleyenlere para cezası geliyor

kulaklık yasağı metro İngiltere'de yüksek sesle

İSTANBUL (Medyascope) – İngiltere’de toplu taşımada yüksek sesle müzik dinleyen veya video izleyen yolculara yönelik yeni önlemler geliyor. Otobüslerde uyarılara rağmen gürültü yapmayı sürdürenlere 100 sterline (yaklaşık 6 bin 650 TL) kadar para cezası kesilebilecek.

İngiltere’de hükümet, toplu taşımada diğer yolcuları rahatsız eden davranışlara karşı yeni önlemler aldı. Başbakan Andy Burnham’ın duyurduğu düzenlemeyle İngiltere’de otobüslerde kulaklık kullanmadan yüksek sesle müzik dinleyen veya video izleyen yolculara para cezası verilmesinin önünü açıyor.

Hükümet, trenlerde de “Yolculuğu paylaşın, gürültüyü değil” sloganıyla bir kampanya başlatıyor. Kampanya kapsamında istasyonlarda ve trenlerde yolculara kulaklık kullanmaları hatırlatılacak.

Burnham, uygulamanın gerekçesini şöyle açıkladı:

“Hepimiz trende birinin telefonundan yüksek sesle müzik veya video açtığına tanık olmuşuzdur. Bu sinir bozucu ve yolculuğunuzu kolayca mahvedebiliyor.”

Kimlere, ne kadar ceza kesilecek?

Yeni kurallara göre otobüste yüksek sesle müzik dinleyen veya video izleyen yolcular, görevlilerin uyarısına rağmen davranışlarını sürdürürlerse 100 sterline kadar para cezasıyla karşılaşabilecek.

Tren işletmecileri ise toplumsal düzeni bozan davranışlar için hâlihazırda 1000 sterline kadar para cezası uygulayabiliyor.

Denetimlerden otobüs şoförleri sorumlu olmayacak. Ulaşım güvenliği görevlileri ve polisler önce yolcuları uyaracak, kurallara uymamaları halinde yaptırım uygulayacak.

Düzenleme yalnızca gürültüyü kapsamıyor. Toplu taşımada elektronik sigara kullanılması, çöp atılması, kamu malına zarar verilmesi, alkol tüketimi ve tehditkâr davranışlar da hükümetin mücadele etmeyi hedeflediği sorunlar arasında bulunuyor.

Yolcular destekliyor, sendikalar yetersiz buluyor

YouGov’un anketine göre İngiltere’de seçmenler 100 sterlinlik para cezasını destekliyor. Bazı seçmenler cezanın 1000 sterline çıkarılmasından da yana.

Ancak Unite Sendikası, önlemlerin toplu taşıma çalışanlarının karşılaştığı şiddeti önlemekte yetersiz kalacağını savunuyor.

Sendikanın Genel Sekreteri Sharon Graham, otobüs ve tramvay çalışanlarının giderek artan saldırı ve tacizle karşı karşıya olduğunu söyledi. “Hükümetin önerileri iyi niyetli ancak çalışanların her gün karşılaştığı şiddetle mücadele etmek için tamamen yetersiz” diyen Graham, toplu taşıma çalışanlarına daha güçlü yasal koruma sağlanmasını istedi.

Kaynak: Independent

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş