Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Financial Times: Türkiye, NATO’nun İsveç ve Finlandiya ile müzakere teklifini reddetti

Türkiye, NATO’nun Finlandiya ve İsveç’in ittifaka üyeliğine dair bir çözüm bulmak için planladığı üçlü müzakere davetini reddetti.

İzleyin: Erdoğan’dan NATO’ya rest & Ankara kiminle pazarlık istiyor?

İzleyin: Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO başvurusunu reddetmeli mi? | Işın Eliçin, Serhat Güvenç ve Soli Özel izleyicilerin sorularını yanıtladı

Financial Times gazetesinin haberine göre görüşmelerde aktif rol oynayan üç yetkili, Ankara yönetiminin Helsinki ve Stockholm ile arabuluculuk görüşmelerini kabul etmeden önce, kendilerinden terörizm ile ilgili endişelerini gidermek için somut öneriler talep ettiğini söyledi.

Financial Times’a konuşan kaynaklardan biri, dün (15 Haziran) üst düzey bir NATO yetkilisinin moderatörlüğünde yapılması planlanan bir toplantının gerçekleştirilmediğini vurguladı.

“Nihai hedefti…”

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir NATO yetkilisi de kendilerinin aracılık etmesinin planlandığı bu üst düzey toplantı için “Nihai hedefti.i. Ama henüz bu noktada değiliz” ifadesini kullandı.

Yetkili, Türkiye’nin müzakerelere katılmaya isteksiz olmasının altında yatan neden olarak Ankara’nın, Helsinki ve Stokholm’den istediği taleplere yanıt alamaması olduğunu öne sürdü. Yetkili ayrıca, Türkiye’nin bu iki ülkeden taleplerinin açık ve net olmadığını da belirtti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve NATO sözcüleri ise Ankara’nın üçlü müzakereleri reddetmesiyle ilgili herhangi bir yorum yapmadı.

Üst düzey bir yetkili Financial Times’a verdiği demeçte, “Henüz paniklemiyoruz ve umutsuzluğa katılmıyoruz” diyerek, Ankara ile müzakerelerin “hâlâ diplomatik seçenekler arasında” olduğunu sözlerine ekledi.

“Belgeler beklentilerimizden çok uzak”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün İrlandalı ve Norveçli mevkidaşları ile düzenlediği basın toplantısında İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine dair açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin meşru endişelerini NATO’ya ve iki ülkeye ilettiğini belirten Çavuşoğlu, İsveç başdanışmanından bir belge geldiğini fakat bu belgede yazılanların Ankara’nın beklentilerinden çok uzak olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu şöyle konuştu:

“Bu ülkeler ne zaman ve nasıl endişelerimizi karşılayacak? Top şu an karşı ülkelerde. Mektup değil de cevaplarını beklediğimizi bir kez daha hatırlatmak isterim. Doğru yaptırımlarla bu işler çözülmez. Endişelerimizin karşılanması lazım.”

“Tutumumuzu değiştirmeyeceğiz”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün (15 Haziran) iki İskandinav ülkesinin NATO ittifakına üyelik talebine değinerek, kararlarından geri adım atmayacaklarını şu sözlerle vurgulamıştı:

“İsveç ve Finlandiya net, somut ve kararlı adımlar gösterene kadar NATO konusundaki tutumumuzu kesinlikle değiştirmeyeceğiz.”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de kendisine yöneltilen, “Üçlü görüşmeler başarısız mı oldu?” sorusuna, “Farklı formatlarda toplantıların devam ettiği bir süreç var” yanıtını vermişti.

Kaynak: Financial Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.