Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polis, Somalili dükkanının tabelasını zorla beyaza boyattı, Mustafa Yeneroğlu ile polis arasında “ırkçılık” tartışması yaşandı

Polis, daha önce “Sizi burada istemiyoruz” diyerek baskın düzenlediği Somalili Mohamed Isse Abdullahı’nın Ankara – Kızılay’da işlettiği dükkanın tabela açılışına da müdahale etti. Müdahaleye karşı çıkan DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ile polis arasında gerginlik yaşandı. Polis, Yeneroğlu’nun ayrılmasından sonra hiçbir resmi belge göstermeden “Renkleri rahatsız edici” diyerek tabelanın tamamını zorla beyaza boyattı. 

Haber: Cansu Timur & Senem Büyüktanır
Kamera & Kurgu: Furkan Erdem

Yaklaşık üç yıldır polis baskınlarına maruz bırakılan Mohamed Isse Abdullahı’nın Ankara Kızılay’daki dükkanına tabela asılmasına yine polis müdahale etti. Planlanan açılış saatinden kısa süre önce dükkana gelen polisler açılışı engellemeye çalışırken, dükkan önüne gelen DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ile bir polis arasında gerginlik yaşandı. Polis, gazetecilerin görüntü almasını da engellemeye çalıştı.

“Haddinizi bileceksiniz”

2019’dan beri yaşadığı baskıları, “Dükkanımız şimdiye kadar 30 kere boşaltıldı. Haftada üç dört kere gelip ‘Dükkanı kapatıyorsunuz’ diyorlar. Türkçe olmasına rağmen tabelaları söktürüyorlar” diyerek anlatan Abdullahı’nın işlettiği dükkanı bugün de polis bastı. Müdahaleye karşı çıkan DEVA Partili Yeneroğlu bir polis ile tartıştı. “Kızılay’ın göbeğinde ırkçılık yapıyorsunuz, hukuksuz talimatları uygulamayacaksınız, haddinizi bileceksiniz” diyen Yeneroğlu’na polis, “Haddini sen bileceksin, o parmağını sallamayacaksın” diyerek cevap verdi. 

“Irkçı motivasyonlu baskılar yapılıyor”

Tartışma sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Yeneroğlu, “Polisin ırkçı motivasyonlu baskınlar yapması ve ‘Sizi burada görmek istemiyoruz’ yaklaşımı içinde bulunması hukuksuz uygulamalardır” dedi.

Mohammed Abdullahi ise yeni tabelanın gönüllüler tarafından yapıldığını belirterek, “Şimdiye kadar hiçbir sorun yokken polisler geldi, gerginlik yaşandı. ‘Açmayacaksınız bu tabelayı’ ve ‘Tekrar sökeceksiniz’’ dediler. Bu sorunun çözülmesini bekliyoruz” dedi. 

“Benim derimin rengi suç mu?”

Mesenet Karakaya isimli yurttaş polis müdahalesine tepki gösterdi. Karakaya, “Ben sadece çalışmak istiyorum. Benim bunu yapmak istemem suç mu? Suçsa çocuklarımı alıp gideyim. Neden böyle oluyor? Benim bu derimin rengi suç mu?” dedi. 

Tabela zorla beyaza boyatıldı

Polis, Mustafa Yeneroğlu’nun ayrılmasından sonra hiçbir resmi belge göstermeden “Renkleri rahatsız edici” diyerek tabelayı zorla beyaza boyattıBu sırada çalışanların başında duran polis, “Boyanmadığı takdirde buradan ayrılmayacağız” dedi. Avukatlar ise konuyla ilgili tutanak tutarak şikâyetçi olacaklarını açıkladı.

Ne olmuştu?

Polis, Somalili Mohamed Isse Abdullahı’nın Ankara’da 2019’dan bu yana işlettiği restoranına, ‘Sizi burada istemiyoruz, sınır dışı edeceğiz, dükkanınızı kapatacağız’ diyerek baskın yapmıştı. Medyascope’un görüştüğü Abdullahı, 2019 yılı Ağustos ayından beri haftada birkaç kez yapılan baskınlarda müşterilerin de gözaltına alındığını söylemişti. İşletmenin sahibinin Türk, kendisinin de işletmenin ortağı olduğunu belirten Abdullahı, bütün resmi izinlerin tam olmasına rağmen Somalili oldukları için özellikle Kızılay bölgesinde “mülteci görünümlü yabancı” istenmediğinin kendilerine sözlü olarak iletildiğini ancak resmi bir belge tebliğ edilmediğini anlatmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.