Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 114. gün: AB liderlerinden Ukrayna’nın adaylığına tam destek

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Kiev’i ziyaret eden Fransa, Almanya, İtalya ve Romanya liderleri Ukrayna’ya derhal Avrupa Birliği (AB) için adaylık statüsü verilmesi gerektiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, dün (16 Haziran) Ukrayna’nın başkenti Kiev’i ziyaret etti. Liderler, Ukrayna’ya “derhal” Avrupa Birliği (AB) adaylık statüsü verilmesini istedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Ukrayna’nın AB üyeliği ile ilgili açıklamasında, “Ukrayna Avrupa ailesine aittir” dedi ancak Kiev yönetiminin katılım kriterlerini tam olarak karşılaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 27 üyeli AB’nin Rusya’ya karşı zafer kazanana kadar Ukrayna’nın yanında olacağını vurguladı.

Konuk liderlerle bir araya gelen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın devam eden saldırganlığını “birleşik Avrupa’ya karşı” bir savaş olarak nitelendirdi ve en etkili silahın “birlik” olduğunu belirtti.

AB liderlerinin tamamı Ukrayna’ya adaylık statüsü verilip verilmeyeceği konusunu 23-24 Haziran tarihlerinde düzenlenecek bir zirvede tartışacak.

Üç Amerikan askerinin kayıp olduğu bildirildi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’da üç Amerikan askerinin kaybolduğuna dair raporlar aldıklarını ve askerlerin Rus güçleri tarafından ele geçirilmesinden korktuklarını belirtti. 

Amerikan medyasına göre, 27 yaşındaki Andy Tai Ngoc Huynh ve 39 yaşındaki Alexander Drueke, Ukrayna’daki bir gönüllü birliğe katılmak için Alabama’dan Ukrayna’ya seyahat etmişti.

Andy Tai Ngoc Huynh ve Alexander Drueke

Siviller Severodonetsk’ten tahliye edilemiyor

Ukraynalı yetkililer, Severodonetsk’teki Azot kimyasal tesisine sığınan yüzlerce sivilin Rus birliklerinin saldırıları nedeniyle tahliye edilemediğini belirtti. Luhansk Valisi Serhiy Haidai, 38’i çocuk 568 kişinin Azot fabrikasına sığındığını söyledi.

Hologram Zelenskiy, “imparatorluğu” yeneceğine söz verdi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, büyük teknoloji firmalarından yardım toplamak için Paris’teki bir teknoloji konferansına hologramı aracılığıyla katıldı ve Star Wars’a atıfta bulundu.

Volodimir Zelenskiy

Zelenskiy, VivaTech teknoloji fuarındaki açıklamasında, “Hükümet başkanlarının insanlara hitap etmek için bir hologram kullanması alışılmadık bir durum ama Star Wars’ın uygulamaya koyduğumuz tek yönü bu değil. Biz de imparatorluğu yeneceğiz” dedi.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: Guardian, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.