Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cemal Kaşıkçı davasında şerh koyduktan sonra Kahramanmaraş’a gönderilen hâkim: “Mesleği bırakacağım”

Cemal Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan’a devredilmesine muhalefet şerhi koymasının ardından Kahramanmaraş’a tayin edilen hâkim Nimet Demir mesleği bırakacağını belirterek “Ailemle görüşüyorum. Onlarla birlikte ortak karar vereceğiz. Ama hemen dilekçemi vermeyi düşünüyorum. Bu arada vermiş olduğumuz kararlar var. Onların gerekçelerini yazmak, toparlamak için bir zamana ihtiyacım var. Bu zamanı geçirdikten sonra ayrılacağım” dedi.

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), yaz kararnamesiyle 5 bin 426 hâkim, 33 başsavcı ve 351 yerel mahkeme üyesinin görev yerlerini değiştirdi. Tayin edilenler arasında, 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın davasında, dosyanın Riyad’a gönderilmesine şerh düşen ve muhalefet eden İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nimet Demir de yer aldı. Demir, Kahramanmaraş’a tayin edildi.

Halktv.com.tr’den İsmail Saymaz’a konuşan Nimet Demir, tayin kararını beklemediğini belirterek, meslekten ayrılacağını söyledi. Demir, Saymaz’ın “Ne zaman ayrılmayı düşünüyorsunuz?” sorusuna “Tabii çok yeni oldu. Herkesin a, b, c planları varken, öyle bir planım yoktu. Arzumanım bile yoktu. Şimdi ne yaparım… Ailemle görüşüyorum. Onlarla birlikte ortak karar vereceğiz. Ama hemen dilekçemi vermeyi düşünüyorum. Bu arada vermiş olduğumuz kararlar var. Onların gerekçelerini yazmak, toparlamak için bir zamana ihtiyacım var. Bu zamanı geçirdikten sonra ayrılacağım” karşılığını verdi.

“Muhafazakârım ama insan hakları, özgürlük ve demokrasinin topluma yerleşmesi için mücadele ettim”

İsmail Saymaz’ın “Bildiğim kadarıyla muhafazakâr bir yargıçsınız. 2014’te başörtüsünü savunan yazılarınız gündeme gelmişti. Bugün ise başörtüsüne yönelik ayrımcılık son buldu. Hatta sizinle aynı kararnamede başörtülü başsavcı atandı. Fakat siz ise kanaatinizden ötürü gidiyorsunuz? Bu biraz ironik bir durum değil mi?” sorusuna da yanıt veren Demir şunları söyledi:

“Aslında otoriter bir yapıdan beklenebilecek şeyler bunlar. İnsan hakları, özgürlük ve demokrasi gibi değerlerin topluma yerleşmesi noktasında bir anlayışım var benim. Muhafazakâr bir insanım ama böyle bir anlayışa sahibim. Yerleşmesi için mücadele ettim. Önümüze gelen davalarda sanıkların, davacının veya davalının kimliğine bakmıyordum. Demokrasi, insan hakları ve özgürlük anlayışının ve değerinin gereği neyse onu yapmaya çalışıyordum. Bu otoriter yapılarda her zaman tepki görecek duruştur. Ben de o duruşun şu anda mağdurun konumundayım diyeyim.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.