Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fenerbahçe Beko’nun yeni koçu belli oldu: Kimdir Dimitris Itoudis?

Fenerbahçe Beko son olarak CSKA Moskova’yı çalıştıran Yunan başantrenör Dimitris Itoudis ile üç yıllık sözleşme imzaladı. Peki kimdir bu Dimitris Itoudis?

Fenerbahçe Beko efsanevi koç Zeljko Obradovic’in ayrılığından sonra geçen iki sezonda koç konusunda istikrarı yakalayamadı. Önceki sezon takımın başına getirilen Igor Kokoškov ile vasat geçen sezonun ardından, Sırp koçun yeni sezon planlamaları yapılırken aldığı ani ayrılık kararı sarı-lacivertlilerin elini kolunu bağladı. Maçların başlamasına kısa bir süre kala alınan bu karar sonrasında piyasada uygun koç bulmakta zorlanan Fenerbahçe Beko, takımı İtalya’da Bologna ile şampiyonluk yaşayan Aleksandar Djordjevic’e emanet etti. Sarı-lacivertliler, Djordjevic yönetiminde görece başarılı bir sezon geçirerek Basketbol Süper Ligi şampiyonluğunu yakalasa da sezonun sona ermesinin ardından Sırp koç ile yollarını ayırdı.

Yeniden Obradovic yönetimindeki dönemde olduğunu gibi EuroLeague zirvesini hedefleyen Fenerbahçe Beko, Dimitris Itoudis’in gelişi ile birlikte, piyasadaki en iyi koçu takımın başına erkenden getirerek iddiasını ortaya koydu. Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında CSKA Moskova’dan ayrılan başarılı koçun kariyerine bir bakış atalım.

İlk olarak 1990 yılında, henüz 20 yaşında Yugoslavya’da Zagreb U-18 takımında koçluk kariyerine başlayan Dimitris Itoudis, 1992’ye kadar bu görevini devam ettirdi. 1992 yılında ise Zagreb A takımının yardımcı antrenörlüğünü görevine terfi eden Itoudis, 1995’te Yunanistan’ın PAOK takımına yardımcı antrenör olarak geçene kadar burada devam etti. 1996 yılında kısa bir süre geçici olarak PAOK’ta başantrenörlük de yapan Itoudis, 1996-1997 sezonunda ise başka bir Yunan ekibi Panionios’ta yardımcı antrenörlük yaptı. 1997-1999 yılları arasında ise Philippos Thessaloniki ve MENT takımlarında başantrenörlük görevlerinde bulunan Itoudis 1999 yazında kariyerinde dönüm noktası olacak adımı atarak Panathinaikos takımında efsanevi koç Zeljko Obradovic’in asistanı oldu.

Zeljko Obradovic’le birlikte 13 yıl görev yaptığı Panathinaikos’ta beş EuroLeague şampiyonluğunun yanında sayısız başarıya da imza atan Itoudis, 2012 yılında Obradovic ile birlikte Panathinaikos’tan ayrıldı. Itoudis 2013 yılında kariyerinde ilk ciddi başantrenörlük deneyimini ülkemizde Banvit’te yaşadı.

Banvit’te geçirdiği tek sezonda (2013-2014) normal sezonu 28 galibiyetle ilk sırada tamamlamasına rağmen, yarı finalde Galatasaray’a elenerek sezonu noktaladı. 2014 yazında Banvit’ten ayrılarak EuroLeague devi CSKA Moskova’ya başantrenör olan deneyimli koç, burada ise elde ettiği başarılarla EuroLeague’in en iyi koçları arasına girdi. 

Dimitris Itoudis, CSKA Moskova’da geçirdiği sekiz sezonda, iki EuroLeague, altı VTB ve altı da Rusya Ligi şampiyonluğu kazandı. EuroLeague şampiyonluklarını kazandığı 2016 ve 2019 yıllarında aynı zamanda da “Alexander Gomelskiy Yılın Koçu” ödülünü de elde etti. Mart ayında ise Yunanistan Milli Takımı’nın da başantrenörlüğüne getirilen tecrübeli koç, önümüzdeki üç yıl boyunca Fenerbahçe Beko’nun başarısı için mücadele edecek.

Fenerbahçe Beko’nun Dimitris Itoudis için hazırlamış olduğu video:

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.