Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kolombiya’da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Gustavo Petro, ülkenin ilk solcu başkanı oldu

Kolombiya’da dün (19 Haziran) yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu eski gerilla hareketi üyesi ve eski Bogota Belediye Başkanı Gustavo Petro kazandı. Oyların yüzde 50,5’ini alan Petro, ülkenin ilk solcu başkanı oldu.

Kolombiya’da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu eski gerilla hareketi üyesi Gustavo Petro yüzde 50,5’lik oy oranıyla kazandı. Sağcı popülist rakibi Rodolfo Hernández ile arasında 700 bin oy farkı bulunan Petro, ülkenin ilk solcu başkanı oldu.

Hernández’in oy oranı ise yüzde 47,27 olarak açıklandı.

Sonuçların açıklanmasının ardından sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan Petro, “Bugün sokakların ve meydanların günü” dedi. Başkent Bogota’da da kendisini destekleyenler ile bir araya gelen Petro, seçim sonuçları ile birlikte Kolombiya’da yeni bir dönemin başladığını söyledi.

Zafer konuşmasında birlik çağrısında bulunan ve kendisini eleştiren muhalefet temsilcilerine de zeytin dalı uzatan Petro, herkesi “Kolombiya’nın sorunlarını görüşmek ve çözmek için” başkanlık sarayında ağırlayacağını belirtti.

Rakibinden tebrik

Rodolfo Hernández ise yenilgisinin ardından sosyal medyada paylaştığı bir videoda Petro’nun zaferini kabul etti ve şöyle konuştu: “Kolombiya halkının büyük çoğunluğu diğer adayı seçti. Seçimden önce de dediğim gibi, seçim sonuçlarını kabul ediyorum. Umarım Petro ülkeyi nasıl yöneteceğini bilir ve yolsuzluğa karşı söylemine sadık kalır.”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken da seçim sonuçlarının ardından Biden yönetiminin Kolombiya ile ilişkilerini güçlendirmek istediğini belirtti ve Petro’yu tebrik etti.

Bir ilk daha: Siyah başkan yardımcısı

Alınan bu sonuçlar ile Kolombiya halkı, ilk solcu başkanın yanı sıra, ilk kez siyah bir başkan yardımcısı da seçti. Tarihsel Pakt koalisyonunun seçim çalışmalarını yürüten 40 yaşındaki Francia Márquez, ülke tarihinde bu göreve gelen ilk siyah kadın oldu. Latin Amerika kıtasında daha önce Kosta Rika bu göreve bir siyahı getirmişti.

Eski M-19 gerilla hareketinin üyesi Gustavo Petro, ülkede giderek artan eşitsizlik, yoksulluk, şiddet, suç oranlarındaki artışı azaltma, fosil yakıtlara duyulan bağımlılığı tersine çevirme, milyarderlerden daha fazla vergi alma, tarımda reform ve Kolombiya Devrimci Silah Güçleri (FARC) ile yapılan barış anlaşmasına geri dönülmesi vaatlerinde bulunmuştu.

Petro’nun 7 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Ivan Duque’den görevi devralması bekleniyor.

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.