Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 117. gün: Ukrayna Rus müziklerini yasaklıyor, Donbas’taki savaş devam ediyor

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Kiev yönetimi bazı Rus müziklerinin medyada ve kamusal alanlarda yasaklanacağını açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Avrupa Birliği’ne (AB) katılım hedefleri nedeniyle Rusya’nın ülkesine yönelik saldırılarının artacağını söyledi.

Ukrayna, bazı Rus müziklerinin medyada ve kamusal alanlarda yasaklanacağını açıkladı. Yasağın yalnızca Ukrayna’nın bağımsızlığını ilan ettiği 1991 yılından sonra Rus vatandaşı olanlar tarafından icra edilen müzikler için geçerli olacağı belirtildi.

Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını kınayan sanatçılar ise yasaktan muaf tutulmak için başvuruda bulunabilecek.

Alınan bu karara göre Rusya ve Belarus’tan kitap ithalatı da yasaklanacak, Rus vatandaşları tarafından yazılan kitapların basılması ve dağıtılması engellenecek. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınayan Rus yazarlar yasadan muafiyet için başvuru yapabilecek.

Yeni yasa tasarısı, Ukrayna Parlamentosu’ndaki 450 milletvekilinden 303’ünün oylarıyla kabul edildi.

Zelenskiy: “Rusya’nın saldırıları artacak”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne (AB) katılım hedefi nedeniyle Rusya’nın ülkesine saldırılarını yoğunlaştıracağını söyledi. AB üye ülkelerinin, Ukrayna’ya aday statüsü tanınıp tanınmayacağına bu hafta içinde karar vermeleri bekleniyor.

Zelenskiy konu ile ilgili açıklamasında, “Ukrayna’nın aday statüsü ile ilgili sadece olumlu bir kararın tüm Avrupa’nın çıkarlarını karşılayacağına inanıyorum” dedi.

Kiev, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye başlamasından dört gün sonra AB’ye katılmak için başvurmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin cuma günkü (17 Haziran) açıklamasında, Ukrayna’nın AB’ye katılma hedefine karşı olmadığını söyledi ancak Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, AB’ye katılım yolundaki herhangi bir adımın Moskova’nın “daha fazla dikkatini çekeceği” konusunda uyarıda bulundu.

Peskov konu ile ilgili açıklamasında, “Avrupa’da AB’nin savunma bileşeninin güçlendirilmesine ilişkin tartışmaların yoğunlaştığını hepimiz biliyoruz. Ordu, savunma ve güvenlik bileşenleri tartışılıyor ve her türlü dönüşüm yaşanıyor ve tabii ki hepsini dikkatle izliyoruz” dedi.

NATO: Savaş yıllarca sürebilir

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’daki savaşın yıllarca sürebileceğini ve Batı’nın Kiev’i bu süreçte desteklemeye hazır olması gerektiğini söyledi. Savaşın maliyetinin yüksek olduğunu belirten Stoltenberg, Moskova’nın askeri hedeflerine ulaşmasına izin vermenin bedelinin ise çok daha büyük olacağını vurguladı.

Stoltenberg basına verdiği demeçte, “Savaşın yıllar boyunca sürebileceği gerçeğine hazırlanmalıyız. Maliyetler yüksek olsa bile, sadece askeri olarak değil, artan enerji ve gıda fiyatları nedeniyle de Ukrayna’yı desteklemekten vazgeçmemeliyiz” dedi.

Ukrayna’da mahsur kalan tahıllar için koridor açılacak mı?

AB dışişleri bakanları bugün (20 Haziran) Lüksemburg’da düzenlenecek bir toplantıda, Rus ablukası altında bulunan Ukrayna limanlarında bekleyen milyonlarca ton tahılı Avrupa’ya ulaştırmanın yollarını tartışacak.

Rusya ile gıda ve gübre ihracatının kolaylaştırması karşılığında Ukrayna’nın deniz ihracatını yeniden başlatmak için bir anlaşmaya varılabileceği umuluyor ancak AB’nin böyle bir anlaşmayı askeri olarak güvence altına alıp almayacağı belirsizliğini koruyor.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: BBC, Guardian 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.