Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yüzmede karar çıktı: Trans kadın sporcular FINA müsabakalarından men edildi

Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA), ergenliğini erkek olarak geçirmiş bireylerin kadınlar kategorisinde yarışmasını yasakladı.

Tartışmaların fitilini Lia Thomas ateşledi

Trans sporcuların, kadınlar ile yarışmacı olarak sportif faaliyetlerin içinde yer alması tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bir kesim, bu durumun fiziksel olarak adaletsizliğe yol açtığını öne sürerken bir kesim ise “eşitlik” için trans bireylerin kadınlar ile yarışabileceğini savunuyor. 2021 yılı itibarıyla bu tartışmalar iyiden iyiye ayyuka çıktı. 

Erkekler kategorisinde başarısız sonuçlar elde eden ve 2019 yılında cinsiyet değiştirerek Lia Thomas ismini alan Will Thomas, Aralık 2021’de kadınlar kategorisinde yarışmak için başvuruda bulundu. Genç yüzücü, trans birey olmasının ardından kadınlar kategorisinde en iyi dereceleri elde etmeye başladı. Thomas özellikle en yakın rakibi takım arkadaşına 38 saniye fark atarak Amerika Birleşik Devletleri (ABD) basınında geniş çaplı tartışmalara neden oldu. Yaşanan tartışmaların ardından Sports Illustrated dergisine konuşan Lia Thomas, “Ben erkek değilim. Ben bir kadınım, bu yüzden kadınlar takımına aitim. Translar, diğer tüm sporcuların gördüğü saygıyı hak ediyor” demişti.

Trans kadın sporcuların kadınlar kategorisinde yarışması yasaklandı

Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA), Lia Thomas özelinde başlayan tartışmalara son noktayı koydu. FINA, ergenliğini erkek olarak geçirmiş olan bireylerin kadınlar kategorisinde yarışamayacağına karar verdi. Karara gerekçe olarak, trans bireylerin ilaç yoluyla testosteron seviyelerini düşürdükten sonra bile kadın yüzücülere karşı önemli bir avantaja sahip olduğunu kanıtlayan rapor gösterildi.

Karar, 152 ulusal federasyonun yaptığı oylamada yüzde 71’lik oranla alındı. FINA Başkanı Husain al-Musallam, kararın ardından “Sporcularımızın yarışma haklarını korumalıyız. Ancak aynı zamanda etkinliklerimizde, özellikle FINA yarışmalarında, kadınlar kategorisinde rekabette adaleti de korumalıyız” diye konuştu.  

Öte yandan FINA, trans kadınlar için “açık” bir kategori oluşturmak için bir çalışma grubu oluşturma sözü de verdi. 

Meydascope Spor Servisi’nden Doğa Üründül’ün konu ile ilgili yazısı:

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.