Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ezidi Adalet Komitesi: Bazı ülkeler Ezidi soykırımındaki ihmalleri nedeniyle yargılanabilir

Ezidi Adalet Komitesi (YJC), Kuzey Irak’taki Ezidi soykırımında ihmali bulunanları ortaya çıkarmak için iki yıldan uzun bir süredir özel olarak çalışıyor. Komitenin 6 Temmuz’da bulguları ve sonuçları “Devlet Sorumluluğu ve Ezidi Soykırımı” başlıklı bir rapor ile kamuoyu ile paylaşması bekleniyor. Rapor, bazı ülkelerin Ezidi soykırımındaki ihmallerinden sorumlu tutularak yargılanmasına sebep olabilir.  

Kuzey Irak’ta Ezidiler’in cenaze töreni.

Ezidi Adalet Komitesi (YJC), uluslararası toplumun Kuzey Irak’taki Ezidilere karşı işlenen soykırımdaki ihmallerini kanıtlamak için iki buçuk yıldır çalışıyor. 

Beş uluslararası insan hakları örgütünden oluşan gruba, eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Sir Geoffrey Nice QC başkanlık ediyor. 

YJC avukatları, Birleşmiş Milletler’in (BM) Soykırım Sözleşmesi uyarınca soykırımın önlenmesindeki başarısızlıkları nedeniyle 10 kadar ülkenin sorumlu tutulup tutulamayacağını inceliyor. Amaçları, sorumlu devletlerin Uluslararası Adalet Mahkemesi’nde yargılanması.

73 yıllık sözleşmenin 1. maddesine göre devletlerin soykırım suçunu önleme, kovuşturma ve cezalandırma sorumluluğu bulunuyor. Olası bir yargılamanın söz konusu devletlerin aleyhine sonuçlanması halinde, davalı devletlerin soykırım mağdurlarına tazminat ödemesi gerekebilir.

Almanya’da bir IŞİD üyesi Ezidilere yönelik soykırım suçundan mahkûm edildi

Almanya’nın Frankfurt eyaletinde bir mahkeme, dünyada “Ezidi azınlıklara karşı IŞİD soykırımı” ismini taşıyan ilk davada Iraklı Taha El Cumali’yi müebbet hapse mahkûm etti. Almanya’da alınan bu kararla birlikte tarihte ilk kez bir IŞİD üyesi, Ezidi soykırımından hüküm giymiş oldu.

IŞİD’e 2013 yılında katılan 29 yaşındaki Cumali, soykırım, savaş suçları, savaş suçlarına yardım ve yataklık etmek, ölümle sonuçlanan bedensel zarar ve ölümle sonuçlanan insanlığa karşı suçlardan hüküm giydi. Cumali, 2019 yılında Yunanistan’da yakalanmış ve yargılanmak üzere Almanya’ya gönderilmişti.

YJC:Ezidilere karşı uygulanan soykırım devam ediyor”

YJC, soykırımın hâlâ sürdüğüne dair kanıtlar olduğunu iddia ediyor. Avukatlar, IŞİD’in yeniden eylemler düzenlemeye başlaması ile birlikte Ezidilerin Irak ve Suriye’de son derece riskli bir konumda yaşadıklarını savunuyor.

İddialara göre beş binden fazla Ezidi öldürüldü ve 400 binden fazla Ezidi evlerini terk etti. İki bin 800 Ezidi kadın ve çocuğun IŞİD tarafından esir alındığı veya kaybedildiği belirtiliyor.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.