Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 119. gün: Ukrayna’daki savaş İtalya’da krize neden oldu, Rusya’dan Kaliningrad’a uyarı

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, Litvanya’nın Kaliningrad’a nakledilecek bazı ürünlerin tren yoluyla geçişine izin vermemesi üzerine Vilnius yönetimini uyardı.

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, Kaliningrad’a nakledilecek bazı ürünlerin tren yoluyla geçişine izin vermemesi üzerine Litvanya’ya “ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalabileceği” uyarısında bulundu.

Patruşev konu ile ilgili açıklamasında, “Rusya, bu tür düşmanca eylemlere kesinlikle yanıt verecektir. Uygun önlemler yakın gelecekte alınacaktır ve bunların sonuçları Litvanya nüfusu üzerinde ciddi bir olumsuz etki yaratacaktır” dedi.

Litvanya devlet demiryolları, Rus müşterilerine Avrupa Birliği (AB) topraklarından Baltık denizindeki Kaliningrad şehrine çelik veya demir cevheri taşıyamayacaklarını söylemişti.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra getirilen yaptırımlar kapsamında AB’ye girmesi yasaklanan ürünler arasında Rus kömürü, metaller, inşaat malzemeleri ve ileri teknoloji yer alıyor. Rus yetkililer, Vilnius yönetimini 2004’te imzalanan transit anlaşmalarını ihlal etmekle suçluyor. Avrupa Komisyonu ise Litvanya’nın AB yaptırımları kapsamında yasal olarak hareket ettiğini söylüyor.

Rusya’dan Telegraph gazetesine engel

Rusya, Ukrayna’nın işgali ile ilgili haber yaptığı için, Telegraph gazetesinin internet sitesini engelledi. Moskova, İngiliz gazetesini, Rus silahlı kuvvetlerinin Ukrayna’da düzenlediği “askeri operasyon” hakkında yanlış bilgi yaymakla suçladı.

Telegraph’ın internet sitesi, işgalden önce paylaşılan ve savaş alanında öldürülen askerlerin cesetlerini yakabilecek krematoryumların konuşlandırılmasıyla ilgili bir rapor nedeniyle Rusya Federal Radyo ve Televizyon Denetim Kurulu (Roskomnadzor) tarafından engellendi.

Telegraph, savaşı haber yaptığı için Rusya’da internet sitesi bloke edilen ilk İngiliz gazetesi oldu. Moskova yönetimi, BBC’nin de aralarında olduğu birçok internet sitesini engellenmişti.

Ukrayna’daki savaş İtalya’da krize yol açtı

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Ukrayna’ya silah yardımı konusunda partisi 5 Yıldız Hareketi (M5S) ile fikir ayrılığına düştü ve partisinden ayrıldığını açıkladı.

Mario Draghi liderliğindeki geniş katılımlı hükümetin Ukrayna’ya yönelik silah yardımlarına ilişkin Senato’daki oylaması öncesi, iktidar ortağı M5S’den silah yardımlarına yönelik eleştiriler geldi.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio

M5S içindeki bazı milletvekillerinin silah yardımlarının durmasına yönünde harekete geçmesine Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio karşı çıkmıştı. Eski Başbakan Giuseppe Conte’nin liderlik ettiği M5S parti yönetiminde Di Maio’nun ihracı gündeme gelmiş ancak bu konuda bir karar alınmamıştı.

Partisi M5S ile ters düşen Di Maio basına verdiği demeçte, “Bugünkü kararım, almak zorunda kalacağımı hiç düşünmediğim zor bir karar. Ben ve diğer birçok meslektaşım ve arkadaşım 5 Yıldız Hareketi’nden ayrılıyoruz. Bugünden itibaren geleceğe bakmaya karar vermiş insanlarla yeni bir yola başlıyoruz” dedi.

“Ukrayna’ya AB için adaylık statüsü verilmeli”

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Avrupa ülkelerinin Ukrayna’ya AB üye adayı statüsü verilmesi konusunda fikir birliğine vardığını söyledi. Asselborn, “Putin’e Ukrayna’nın Avrupa’ya ait olduğunu, Ukrayna’nın savunduğu değerleri de savunacağımızı gösterdiğimiz noktaya doğru ilerliyoruz” dedi.

İngiltere Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulayabilir

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, hükümetinin Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulamaya kararlı olduğunu ve Moskova’ya, Ukrayna’dan tamamen çekilene kadar yaptırım uygulamaya devam edeceklerini açıkladı. Truss, Rus ambargosu altında bulunan Ukrayna limanlarında bekleyen tahılın Odessa’dan çıkarılmasına yardımcı olacak seçenekleri görüşmek üzere bugün (22 Haziran) Türkiye’ye geleceğini söyledi.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.