Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Donbas’ta ölüm cezasına çarptırılan İngiliz asker: “Zamanımız tükeniyor”

Ukrayna’nın doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrol ettiği Donetsk bölgesinde bir mahkeme, iki İngiliz ve bir Faslıyı idam cezasına çarptırmıştı. Haftalardır savaştıkları kuşatma altındaki Mariupol kentinde esir düşen ve hakkında idam kararı verilen İngiltere vatandaşı Aiden Aslin’in ailesi, oğulları ile telefonda görüştüklerini ve oğullarını kaçıranların kendilerine “Aiden’in zamanı tükeniyor” dediğini söyledi.

Ukrayna’nın doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrol ettiği Donetsk’teki bir mahkeme, günlerce süren duruşmaların ardından 9 Haziran’da Aiden Aslin ve Shaun Pinner isimli iki İngiltere vatandaşını “terörizm” suçlamasıyla ölüme mahkûm etmişti.

Rus yanlısı yetkililer, Ukrayna için savaşan askerlerin eylemlerinin “sivillerin ölümüne ve yaralanmasına, ayrıca sivil ve sosyal altyapıya zarar gelmesine” yol açtığını iddia etmişti. Gözlemciler ise günlerce süren bu davayı, “gösteri duruşması” olarak nitelendirmişti.

28 yaşındaki Aiden Aslin’in ailesi, oğullarıyla telefonda görüştüklerini ve Aslin’i kaçıranlar tarafından kendilerine “Oğlunuzun zamanı tükeniyor” denildiğini söyledi. Aslin’in babaannesi Pamela Hall, “Söylenecek hiçbir söz yok. Ailenizden birinin bu şekilde tehdit edilmesi herkesin en kötü kâbusu olmalı” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ise ölüm cezalarını, hiçbir meşruiyeti olmayan düzmece bir karar olarak nitelendirdi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın Ukrayna’da gözaltına alınan İngiltere vatandaşlarının durumunu araştırdığı, Aslin ve Pinner’ın ailelerine destek verildiği belirtildi.

Aiden Aslin kimdir?

28 yaşındaki Aiden Aslin, 2018 yılında Nottinghamshire’daki Newark kasabasından Ukrayna’ya gitti. Ukraynalı bir kadın ile nişanlanan Aslin, daha sonra güneydeki Mikolaiv şehrine yerleşti ve Ukrayna vatandaşlığı da aldı.

Aiden Aslin

Daha sonra Ukrayna donanmasına kaydolan Aslin, yaklaşık dört yıl boyunca donanma için çalıştı. Ailesinin verdiği bilgiye göre Aslin, 2015 ile 2017 yılları arasında Suriye’ye gitti ve Halk Savunma Birlikleri (YPG) saflarında IŞİD’e karşı savaştı.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne katıldıktan sonra Rus birliklerinin kuşatması altında bulunan Mariupol’ü savunan askerlerden biri olan Aslin, nisan ayında Rus birliklerine teslim oldu.

Teslim olmasının ardından kendisine, “Kimseyi öldürdün mü? Öldüren kimseyi gördün mü?” diye sorulması üzerine “Öldürmedim ve silahlı çatışmaya girmedim” diyen Aslin’in bu görüntüleri Rus devlet televizyonunda da yayınlandı.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.