Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Marmaris’te orman yangını sürüyor | Muğla Büyükşehir Belediyesi: Henüz kontrol altında değil, 4 bin 327 futbol sahası büyüklüğünde alan yandı

Muğla’nın Marmaris ilçesinde 21 Haziran’da Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkiinde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle başlayan orman yangını devam ediyor. Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, soğutma çalışmalarının sürdüğünü ancak dört noktada hâlâ alevlerin yükseldiğini söyledi. Muğla Büyükşehir Belediyesi, Marmaris’teki yangınla ilgili son durum hakkında bir rapor yayımladı. Raporda “Yangın henüz kontrol altına alınmamış olup, Yeşilbelde Mahallesi’ne ve katı atık sahasına doğru ilerlemektedir. Resmi olmayan rakamlara göre, yaklaşık 3 bin 91 hektar (4 bin 327 futbol sahası) alanın zarar gördüğü tespit edilmiştir” denildi.

Muğla’nın Marmaris ilçesinde 21 Haziran akşamı başlayan yangına müdahale sürüyor. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, sabah saatlerinde yaklaşık 3 bin 500 futbol sahasına eşdeğer olan 2 bin 884 hektar alanın yandığını açıkladı.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Gürün sosyal medya hesabından, “Marmaris’te başlayan orman yangınının 38. saatindeyiz. Zor ve uzun bir gece geçirdik. Ekiplerimiz Değirmenyanı Kürardı mevkiinde soğutma çalışmalarına devam etmekte olup, yangın Kırzeytinlik Mevkii’nde Bördübet arkasında, Yediadaların üstünde ve Honoz Tepesi’nde devam etmektedir” bilgisini paylaştı.

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay da sosyal medya hesabından “Değirmenyanı Kürardı’nda soğutma çalışmaları sürüyor. Ancak dört noktada hâlâ alevler yükseliyor” açıklamasını yaptı.

200 hektarı aşkın alanda etkili olan yangın Çöplük, Okluk Koyu ve Yeşilvadi Mahallesi’ni tehdit ediyor.

Soylu ve Kirişçi’den açıklama

Yangın bölgesindeki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, son duruma ilişkin açıklama yaptı.

Söndürme çalışmalarında 12 uçak ve 45 helikopterin görev aldığını belirten Kirişci şöyle konuştu:

“Şu an itibariyle çok daha iyi durumda olduğumuzu söyleyebilirim. 12 uçağımız 45 helikopterimiz var. Sayı 57. Arazözümüz 253 adet sahada. 24 TOMA şu an yangına karşı kullanılıyor. Yangın bölgesinden 247 kişi tahliye edildi. Uluslararası yardım talebinde bulunmadık. Binin üzerinde Orman Genel Müdürlüğü çalışanları olmak üzere 2 bin 600 civarında personel sahada. Meteorolojik veriler bize ışık tutuyor. Bugün sabah itibariyle havanın nemi yüzde 91’ler düzeyine çıktı. Verilerden olumlu manada yararlandık. Beklentimiz düne göre rutubetin daha yüksek olacağı. Hava hızının dünkü düzeyde olmayacağı yönünde meteoroloji verileri var. Temennimiz bugün akşama doğru daha somut gelişmelerin olacağını bekliyoruz. Kontrol altına alınıp yangın meselesi bittikten sonra da bu alanlar için ağaçlandırma çalışmalarımız devam edecek.”

Sabotaj şüphesi

“Yangının nasıl çıktığına yönelik bir tespitimiz ve kimliğimiz var” diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise şu bilgileri paylaştı: “Bir kerede 7-10 ton su atan TSK helikopterleri görevde. Gece görüşlü helikopterler normal gece uçan helikopterler gibi değildir. Bütün yükseklik alçaklıkları haritalandırma gerekir. Bu helikopterlerle ilgili ortaya konulacak adımları o kadar iyi hesap edilmesi gerekir ki bir başka facia ile karşı karşıya kalmayalım. Gece görüşlü helikopterler bu gece veya yarın gece uçuşlarına başlayacak. Yangının nasıl çıktığına yönelik bir tespitimiz ve kimliğimiz var. Arkadaşlarımız üzerindeler. Yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız.”

Muğla Büyükşehir Belediyesi Marmaris’teki yangınla ilgili rapor yayınladı

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Marmaris’teki yangınla ilgili son durum hakkında bir rapor yayımladı.

Raporda şu bilgilere yer verildi:

“Yangın henüz kontrol altına alınmamış olup, Yeşilbelde Mahallesi’ne ve katı atık sahasına doğru ilerlemektedir.

Rüzgâr durumu, batı-doğu yönünde 20 km/s hızla esmektedir.

Resmi olmayan rakamlara göre, yaklaşık 3 bin 91 hektar (4 bin 327 futbol sahası) alanın zarar gördüğü tespit edilmiştir.

328 personel, 156 araç ve yardımcı ekiplerimizle sahadayız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.