Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Marmaris’teki orman yangınında son durum | Belediye Başkanı Mehmet Oktay: “Gece görüşlü helikopter desteği istemiştik, öğrendik ki envanterde yokmuş”

Muğla’nın Marmaris ilçesinde dün gece (21 Haziran) başlayan orman yangını devam ediyor. Yangına havadan müdahale sabahın ilk ışıklarıyla yeniden başladı. 200 hektarı aşkın alanda etkili olan yangında, alevler Hisarönü Mahallesi, Değirmenyanı mevki, Ahmediye Sokak’ta yerleşim yerlerini tehdit ediyor.

Evler tahliye edildi

Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Hisarönü Mahallesi’nde dün akşam (21 Haziran) saat 20.00’de orman yangını çıktı. Alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüdü. Yangına helikopterle havadan müdahale, havanın kararmasıyla sonlandırıldı.

Bördübet ve Değirmenyanı bölgesinde alevlerin tehdit ettiği 30 ev, görevlilerin uyarısıyla tahliye edildi.

Bakan Kirişçi: “Manzara çok korkutucu, ürkütücü değil”

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gece geç saatlerde Marmaris’e giderek bölgede incelemelerde bulundu

Bakan Kirişçi, “Helikopterle yukarıdan izlediğimizde gördüğümüz manzara çok korkutucu, ürkütücü değildi. Fakat buradaki sahada gördüklerimiz elbette yerleşim yerlerini de dikkate alarak daha dikkatli ve daha temkinli olmamızı gerektiriyor. Bu yöndeki çalışmalarımız da büyük bir titizlikle devam ediyor” dedi.

Yangının yerleşim yerlerine 3,5-4 kilometre mesafe olduğuna dikkat çeken Kirişçi, önlemlerin alındığını söyledi.

İçişleri Bakanı Soylu da, bir gazetecinin sorusu üzerine, yangının çıkış nedeni ile ilgili araştırmanın devam ettiğini belirtti.

Soylu: “Doğal sebep mi, sabotaj mı bütün bunlar değerlendiriliyor”

İçişleri Bakanı Soylu, yangının sabotaj olduğu yönündeki iddiaların sorulması üzerine ise “Bakanımızla geldikten sonra bir değerlendirme yaptık. Hem ormandaki arkadaşlarımız, hem emniyet ve jandarmamız bir değerlendirme yapıyorlar. Doğal sebeple mi, yoksa bir kamp sebebiyle mi çıktı, yoksa bir sabotaj mı var? Bütün bunları değerlendiriyorlar” diye konuştu.

Özel ekip kuruldu

Muğla İl Jandarma Komutanlığı ve Muğla İl Emniyet Müdürlüğü tarafından, yangının çıkış nedeninin tespiti için özel ekip kurulduğu öğrenildi.

Yangına havadan karadan müdahale

Orman Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre yangına havadan 20 helikopter ve 14 uçak, karadan ise 688’i orman personeli olmak üzere toplam 1480 personelle müdahale ediliyor.

Muğla İl Emniyet Müdürlüğü tarafından 5 TOMA, 103 araç ve 246 personel görevlendirilirken, bölgeye Afyonkarahisar’dan bir, Denizli’den bir, İzmir’den beş, Manisa’dan iki ve Aydın’dan üç olmak üzere toplam 12 TOMA ve 24 personel sevk edildi.

Bakan Kirişçi: “Büyük ölçüde yangın kontrol altına alındı diyebiliriz”

Havanın aydınlanmasıyla birlikte, gece saatlerinde ara verilen, havadan söndürme çalışmaları yeniden başladı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci,  “Büyük ölçüde yangın kontrol altına alındı diyebiliriz” açıklamasını yaptı. 

Belediye Başkanı Oktay: “Yangın tam olarak kontrol altına alınabilmiş değil”

Medyascope‘a konuşan Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ise “Çalışmalar devam ediyor, tam olarak kontrol altına alınabilmiş değil. Şu anda havadan 8-10 civarında helikopter, üç veya dört adet de uçak müdahale ediyor. Hedefimiz bugün içinde kontrol altına almak yönünde” dedi.

Oktay, “Sabotaj olma ihtimali yüzde 90” açıklamasına ilişkin ise şunları söyledi: “Şu anda o konuyla ilgili kolluk kuvvetlerimiz gerekli tahkikatları yapıyorlar. Benim böyle bir izlenim edinme sebebim çıkış noktalarına baktığımızda ulaşımın zor olduğu noktalarda, birkaç farklı yerde çıkması.”

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin “Şu anki şartlar itibarıyla bizi çok endişelendirecek bir yangın değil” açıklamasına ilişkin ise Oktay, “Yangın sönene kadar elbette ki endişeli olmak durumundayız” değerlendirmesinde bulundu.

Altun: “Bilgi kirliliğine neden olan paylaşımlar hakkında inceleme başlatıldı”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yangına ilişkin sosyal medyadaki dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar edilmemesi çağrısında bulunarak, bilgi kirliliğine neden olan paylaşımlar hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın teknik inceleme başlattığını açıkladı.

Savcılık soruşturma başlattı

Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı, orman yangınıyla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Yazılı açıklama yapan Yağcı, “Marmaris ilçesi Amazon Koyu Bördübet mevkiindeki ormanlık alanda 21 Haziran tarihinde saat 20.00 sıralarında başlayan ve yaklaşık 300-400 hektarlık kızılçam ormanının zarar gördüğü yangınla ilgili olarak mülhakatımız Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal soruşturma başlatılmış olup soruşturma tüm yönleriyle titizlikle yürütülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” dedi.

Erdoğan yangın bölgesini havadan inceledi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yangın bölgesinde havadan incelemelerde bulundu.


Kılıçdaroğlu yangın bölgesine gidiyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Marmaris bölgesinde başlayan orman yangınları nedeniyle, Aydın Büyükşehir Belediyesi Toplu Açılış Töreni’ni ileri bir saate erteleyerek, yangın bölgesine gitme kararı aldı.

Kılıçdaroğlu’nun, Bördübet mevkiinde oluşturulan Afet Koordinasyon Merkezi’ni de ziyaret edip bilgi alacağı öğrenildi.

Yangın Okluk Koyu’na ilerliyor, 20 ev tahliye edildi

Şiddetli rüzgar nedeniyle Karacasöğüt Okluk Koyu yönünde ilerleyen yangının kontrol altına alınması için karadan ve havadan ekiplerin yoğun mücadelesi sürüyor.

 200 hektarı aşkın alanda etkili orman yangınında, ilerleyen alevler Hisarönü Mahallesi, Değirmenyanı mevki, Ahmediye Sokak’ta yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladı.

Tedbir amacıyla bölgedeki 20 evdeki, toplam 68 kişi ile büyük ve küçükbaş toplam 29 hayvan, 10 tavuk, bir kedi ve beş araç tahliye edildi.

Yangın Bördübet’in Karaağaç Tepesi bölgesinde yoğunlaşırken rüzgarın saatteki hızının 45 kilometreyi bulması kara ekiplerine zor anlar yaşattı. 

Oktay: “Zorunlu olmadıkça Marmaris – Datça yolunu kullanmayın”

Sosyal medyadan açıklamada bulunan Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, “Sahadaki ekipler şiddetini artıran rüzgarla birlikte yayılma eğilimi gösteren alevlerle mücadeleyi sürdürüyor. Bölgede yangını yakından takip etmeye ve ekiplerden bilgi almaya devam ediyoruz. Sizlerden de zorunlu olmadıkça Marmaris-Datça yolunu kullanmamanızı rica ediyorum” dedi.

Marmaris Belediyesi: “Yangın hâlâ söndürülebilmiş değil”

Marmaris Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Yangın maalesef hâlâ söndürülebilmiş değil. Marmaris Belediyesi olarak Değirmenyanı Camii’nin karşısında eski okul bahçesine bir lojistik merkezi kurduk. Söndürme ekiplerinin olası ihtiyacı durumunda giysi, ayakkabı, ilaç, maske gibi eksiklerini ve gıda ile su takviyesini buradan karşılayacağız. Şu an için elimizde yeterince malzeme bulunmaktadır” denildi.

Kılıçdaroğlu afet bölgesine gitti

Marmaris’te yaşanan orman yangını hakkında bilgi almak ve incelemelerde bulunmak üzere Armutalan bölgesine giden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yangına ilişkin itfaiye yetkililerinden bilgi aldı.

Burada kısa bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, “Ağaçlara da mı acımıyorsunuz? Neden önlem almıyorsunuz? Paranız yoksa çıkın ‘Paramız yok’ deyin. Biz yapalım, biz bitirelim” dedi.

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay: “Gece görüşlü helikopter istedik, envanterde yokmuş

Twitter’dan yeni bir açıklamada bulunan Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, şunları yazdı:

“Maalesef ki yangında 24 saat geride kaldı. Dün karanlık bastırmadan alevlere müdahale edebilmek için bölgeye gece görüşlü helikopter desteği istemiştik. Öğrendik ki envanterde yokmuş.

Bugün ise ekiplerin müdahalesine rağmen alevler rüzgarın da etkisiyle kontrol altına alınamadı. Havanın kararmasıyla çalışmalar yine karadan devam edecek. Zor bir gece daha bizi bekliyor. sizlere müjdeli haberler vermek umuduyla tüm ekiplere kolaylıklar diliyorum.”

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden kurtarılan hayvanlarla ilgili açıklama

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden yangından kurtarılan hayvanlarla ilgili bir açıklama yapıldı.

Açıklamada şöyle denildi:

“Marmaris’teki yangın bölgelerinden tahliye edilen küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar Marmaris Mezbaha Tesisimizde bulunan padoklarda veteriner hekimlerimiz gözetiminde misafir edilmektedir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.