Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir bakışta: Sedat Peker kim hakkında, hangi iddialarda bulundu? Muhataplar ne cevap verdi?

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, geçen hafta sonu yaptığı sosyal medya paylaşımlarında çeşitli hükümet yetkililerinin rüşvetin de dahil olduğu çok sayıda suç işlediğini öne sürdü. Peker’in iddialarının muhataplarının çoğu iddiaları reddederken bazıları ise kabul etti. Peker paylaşımlarında kimi, neyle suçladı? Muhataplar ne yanıt verdi?

1) Zehra Taşkesenlioğlu: Adalet ve Kalkınma Partisi Erzurum Milletvekili

İddia: Sedat Peker, Zehra Taşkesenlioğlu ile kendisine yönlendirilen iş insanı Mine Tozlu Sineren’in Erzurum-Hınıs’ta bir kafede buluştuğunu, Taşkesenlioğlu’nun Sineren’i Ankara’da Next Level adlı alışveriş merkezindeki bir danışmanlık bürosuna yönlendirdiğini, bu danışmanlık şirketinin de “danışmanlık ücreti” adı altında Sineren’den 12 milyon lira rüşvet istediğini iddia etti.  

Peker ayrıca, Taşkesenlioğlu’nun boşanma aşamasında olduğu eşi Ünsal Ban tarafından çekildiğini iddia ettiği bir video yayımladı. Videoda Taşkesenlioğlu’nun, Ban’a bağırarak “Ben artık sayenizde kendimde değilim. İkiniz para kazanacaksınız diye beni yakıyorsunuz. Lanet olsun size de kazandığınız paraya da” dediği görülüyor.

Yanıt: Taşkesenlioğlu, videonun yayımlanmasından yaklaşık 20 saat sonra sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada videodaki kişinin kendisi olduğunu kabul etti ancak Peker’in iddialarını “ahlaksızca oynanan bir kumpas” olarak nitelendirdi.

Taşkesenlioğlu açıklamasında, “Görüntülerde tartışma sırasında Ünsal Ban’ın ailesinin ve çevresinin uzun dönemdir benim ve ailemin adını kullanarak yaptığı usulsüzlüklere gösterdiğim ve artık son noktaya gelen tepkim yaşadığım zorlu süreci gözler önüne sermektedir… Günlerdir, ailemle birlikte sistematik olarak iftira kampanyasıyla karşı karşıya kaldığımı ve bu iftiraları atan ya da taraf olan herkesle yargı önünde hesaplaşacağımı belirtmek isterim. Şahsıma yönelik bu yargısız infazın son bulacağına ve son derece ahlaksızca oynanan bu kumpasın bir an önce gün yüzüne çıkarılacağına inancım tamdır. Bu konuyla ilgili adli ve hukuki süreç başlatılmıştır” dedi.

2) Serkan Taranoğlu: Cumhurbaşkanı Danışmanı

İddia: Peker, Serkan Taranoğlu’nun Mine Tozlu Sineren ve eşi İbrahim Sineren’le Ankara’daki Sheraton Otel’de ve Next Level’daki danışmanlık şirketinde görüştüğünü, Taranoğlu’nun Sineren’den 200 bin lira istediğini ve “Ben senin işini çözeceğim” dediğini iddia etti. Peker bu iddiasını, ikili arasında geçtiği ileri sürülen WhatsApp mesajlaşmalarına dayandırdı.

Yanıt: Serkan Taranoğlu henüz iddialara cevap vermiş değil. 

3) Ali Fuat Taşkesenlioğlu: Eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı ve Zehra Taşkesenlioğlu’nun ağabeyi

İddia: Peker, Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun Bank Asya’da 16 yıl üst düzey yöneticilik yaptığını, bankaya devlet tarafından el konulmak üzereyken Atıl Akkan isimli FETÖ’yle iltisaklı olan bir şahsa hiçbir güvence almadan 100 milyon dolar kredi verdiğini iddia etti.  

Peker ayrıca, Taşkesenlioğlu’nun SPK başkanı iken bir rüşvet çarkı oluşturduğunu, bu yöntemle 180 milyon dolar gelir elde ettiğini ve bu paraları da kendisine ait villa ve apartman dairelerinde tuttuğunu öne sürdü.

Yanıt: Taşkesenlioğlu yaptığı açıklamada, hakkındaki tüm iddiaları reddetti ve “Mine Tozlu Sineren ve yeni diğer iftira atanlara karşı da yarın suç duyurularında bulunacağım” dedi. Açıklamanın tamamı şöyle: 

4) Mine Tozlu Sineren: İş insanı, Marka Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı

İddia: Peker, iş insanı Mine Tozlu Sineren’den şirketlerinde sermaye artırımına gitmek istemesi sonrası rüşvet istendiğini iddia etti

Yanıt: Sineren, katıldığı televizyon programında kendisinden rüşvet istendiğini doğruladı ve suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

5) Salih Orakcı: Eski Kıyı Emniyeti Genel Müdürü

İddia: Peker, Salih Orakcı’nın Mine Tozlu Sineren’den işini halletmesi karşılığında şirketlerinden birine ortak olmayı talep ettiğini, Sineren’in de bunu yaptığını öne sürdü. Orakcı’nın Sineren’den nakit para istediğini de iddia eden Peker, iddialarını ikili arasında geçtiğini öne sürdüğü WhatsApp yazışmalarına dayandırdı.

Yanıt: Orakcı iddialara ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

6) Burak Taşçı: Hürriyet gazetesi yazarı

İddia: Peker, Burak Taşçı’nın Borsa Gündem gazetesinin sahibi Orhan Pala’yla birlikte gazetelerde yazdıkları yazılarla borsa manipülasyonu yaptığını ileri sürdü.  

Yanıt: Konuya ilişkin Taşçı’nın çalıştığı Hürriyet gazetesinden “İftira içeren haberlere karşı hukuki işlemler başlatıldı” açıklaması geldi. Açıklamada ayrıca, “Son günlerde editörümüz Burak Taşçı ve Hürriyet markası kullanılarak çeşitli sosyal medya hesaplarında yayınlanan ve bazı medya kurumları, tv kanalları ve internet sitelerinde haberleştirilen ifadelerin gerçekle hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır” denildi.

7) Ünsal Ban: Zehra Taşkesenlioğlu’nun boşanma aşamasında olduğu eşi ve eski Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü

İddia: Peker, Ali Fuat Taşkesenlioğlu ve Serhat Albayrak’ın “Bütün suçları Ünsal Ban’ın üzerine bırakma” kararı aldığını iddia etti. Ayrıca Zehra Taşkesenlioğlu’na ait video görüntülerini kendisine Ünsal Ban’ın gönderdiğini yazdı.  

Yanıt: Tele 1’den Enver Aysever’e konuşan Ban, videoyu can güvenliği için gizlice çektiğini ancak Peker’e yollamadığını; bir arkadaşına gönderdiği videonun Peker’e nasıl ulaştığını bilmediğini dile getirdi.

Ban bugün öğle saatlerinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturması kapsamında Muğla’nın Milas ilçesinde gözaltına alındı. Ban, kendisine ait olmayan bir araçla seyir halindeyken polis ekiplerince yakalandı.

SPK’dan açıklama

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), iddialara ilişkin bir açıklamada bulundu. Açıklamada “Sineren hakkında yapmış olduğu açıklamalar nedeniyle kurulumuzca suç duyurusunda bulunulacaktır” denilirken iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

Son günlerde bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya mecralarında yer alan iddialara ilişkin olarak aşağıda yer alan açıklamanın yapılması zaruri olmuştur. Söz konusu haberlerde Marka Yatırım Holding AŞ tarafından Kurulumuza yapılan bedelli sermaye artırımı başvurusuna ve şirkete ilişkin Kurulumuzca yürütülen denetim/gözetim çalışmalarına ilişkin olarak gerçeği yansıtmayan, asılsız birtakım iddialara yer verildiği görülmüştür. Sermaye Piyasası Kurulu, halka açık anonim ortaklıkların sermaye artırımı başvurularını 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun kendisine verdiği görev ve yetkiler uyarınca sermaye piyasası mevzuatına uygunluğu ve yatırımcıların korunması ilkesi doğrultusunda incelemekte ve sonuçlandırmaktadır.”

Muhalefet yargıya taşıyor

Muhalefet partileri Peker’in iddiaları üzerine art arda suç duyurularında bulundu. CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, “Sedat Peker’in açıkladığı; saraydan SPK’ya, milletvekili ve eşinden Cumhurbaşkanı danışmanı ve SPK Başkanına kadar uzanan rüşvet ve yolsuzluk ağına ilişkin suç duyurusunda bulunduk” dedi.

DEVA Partisi ve İYİ Parti Başkanlık Divanı da Peker’in iddiaları hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Özellikle suç duyurusu dilekçesi vermeye gerek yok. Her haber bir şikâyettir. HDP adına sözlü olarak suç duyurusunda bulunuyorum” diye konuştu.

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Peker’in iddialarına ilişkin kamu davası açılması talebiyle suç duyurusunda bulundu. TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde “Bu mafya düzeninin tetikçiliğini üstlenen savcılar var ve onların görmezden gelmesini gayet doğal buluyoruz. Doğru bulmuyoruz ama neden olduğunu biliyoruz. Ama o suç düzenine ortak olmadığını düşünen savcıların neden sessiz kaldığının yanıtını kendilerine vermeleri gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Memleket ve Zafer partileri de suç duyurusunda bulunan partiler arasında. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.