Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir-Aliağa’ya gelen asbestli gemiye izin veren kararın iptali için dava açıldı

Sök Denizcilik” tarafından Brezilya’dan getirilerek İzmir-Aliağa’da sökülmek istenen “Nae Sao Paulo” adlı savaş gemisine itirazlar sürüyor. Geminin Türkiye’ye gelişine onay veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararının iptali istemiyle dava açıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Erinç Sağkan, sabah saatlerinde vatandaşlarla birlikte İzmir Bölge Adliye Mahkemesi önünde toplandı ve geminin Türkiye’ye gelişine onay veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararının iptali istemiyle dava açacaklarını duyurdu.

DİSK, TMMOB, TBB, bazı siyasi partiler, dernekler ve kitle örgütlerinin katıldığı toplantının ardından mahkemeye dava dilekçesi verildi.

“Gelen binlerce tonluk bir zehir”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, adliye önünde yaptığı konuşmada, “Bu şehre hep birlikte sahip çıkmanın gururunu yaşıyorum. Biz ölüm gemisi diyoruz, toksik gemi diyoruz ama bir düzeltmeye ihtiyaç var aslında. Gelen gemi falan değil, gemi olma özelliğini tamamen yitirmiş bir kargo geliyor. Zehir, çöp kargosu. Gelen binlerce tonluk bir çöp, zehir. Daha önce ordularıyla, silahlarıyla gelen emperyalistler şimdi zehirleriyle, çöpleriyle işgal ediyorlar ülkeleri ama geçit yok. Emperyalizme, faşizme İzmirliler geçit vermeyecekler. Geldikleri gibi geri göndereceğiz” dedi.

“Doğamızı yok sayarak bu geminin gelişine izin veriyorlar”

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Rant uğruna işçi sağlığını, doğamızı yok sayarak bu geminin gelişine izin veriyorlar. Eğer o gemi su alırsa hepimiz batacağız diyorlar ya herkes bilsin yıllardır bu ülkede emeğimizi değersizleştirenlerin, doğamızı sermayeye peşkeş çekenlerin bu ülkenin tüm değerlerini yok sayanların gemisinde biz hiçbir zaman olmadık, olmayacağız” diye konuştu.

“Bu ülkeye yapılan en büyük ihanetlerden biriyle karşı karşıyayız”

TBB Başkanı Erinç Sağkan ise şunları söyledi: “Bu ülkeye yapılan en büyük ihanetlerden biriyle karşı karşıyayız. Tedbir kararına, ülkeye sokulmaya çalışılan bir geminin tüm insanlarının sağlığına yönelik çok olumsuz unsurlara rağmen rant uğruna bunun gerçekleştirilmeye çalışıldığını görüyoruz. Bizler bu suça ortak olmayacak, o gemi bu sulardan çıkana kadar mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.